Бос на една от най-жестоките мафии в Италия, който избяга от затвор с максимална сигурност миналата година, е заловен на френския остров Корсика, съобщиха властите в двете страни в петък, цитирани от Франс прес.

Марко Радуано бе описан като "опасен" в списъка на Европол с най-търсените престъпници в Европа. Той избяга от строго охраняван затвор в Нуоро, Сардиния, през февруари 2023 г., използвайки чаршафи.

Властите в Италия също обявиха в петък задържането на близкия му помощник Джанлуиджи Трояно, друг беглец, който беше заловен близо до Гранада в Южна Испания.

"Залавянето от полицията в чужбина на двама опасни бегълци, Марко Радуано и неговата дясна ръка Джанлуиджи Трояно, представлява още един голям удар върху организираната престъпност", каза министърът на вътрешните работи Матео Пиантедоси.

40-годишният Радуано беше вкаран в затвора като бос на селския клан Гаргано, действащ в рамките на млад и малко известен синдикат на организираната престъпност "Фоджа", в южния италиански регион Пулия, известен като Четвъртата мафия.

Той има наложена присъда от 24 години затвор за членство в престъпна организация, трафик на наркотици, притежание на незаконни оръжия и други престъпления, според Европол.

Европол каза, че той е бил "на върха" на своята престъпна организация, "с ролята на популяризатор, организатор и безмилостен убиец на групата, занимаваща се с убийства, трафик на наркотици и рекет".

Източник, близък до случая в Корсика, каза пред Франс прес, че Радуано е бил арестуван в четвъртък вечерта в Алерия, докато вечерял в ресторант с млада жена.

Той е живял там "доста пестеливо" с фалшиви документи, използвайки фалшиво регистрирано откраднато превозно средство, каза източникът.

При задържането не е оказал съпротива.

Бягството на Радуано беше изключително неудобно за италианските власти и подчерта силата на Четвъртата мафия, днес смятана за най-жестокия организиран престъпен синдикат в Италия.

Трояно, "лейтенат и организатор", е избягал от домашен арест недалеч от Фоджа през септември 2021 г., съобщи италианската полиция.

Той е бил открит в Отура, малък град близо до Гранада, и сега ще трябва да излежи присъда от девет години и два месеца затвор.

Радуано също е обвинен в убийството на двама мъже във Фоджа в отделни инциденти през 2017 г. - като Трояно също е замесен във второто убийство.

Съдебният процес по тези случаи продължава.

Пиантедоси благодари на френските и испанските власти за сътрудничеството им, позволявайки на италианската полиция да "затвори капана" за двамата бегълци.

По-малко сложни от богатата "Ндрангета", базираната в Неапол "Камора" или сицилийската "Коза Ностра", клановете на Фоджа разчитат на изнудване, бомбени атентати и заплахи към местните жители.

Те също се занимават с трафик на наркотици, въоръжени грабежи и кражби на превозни средства и добитък.

Осъдиха италиански мафиотски босове на 30 години затвор

Осъдиха италиански мафиотски босове на 30 години затвор

Сред осъдените има и чиновници и дори бивш политик