В понеделник съдът издаде дълги присъди в края на един от най-големите съдебни процеси срещу мафията в Италия. Процесът беше насочен към престъпната група "Ндрангета", базирана в сърцето на южния регион Калабрия, съобщава Ройтерс.

Повече от 330 заподозрени мафиоти и техните предполагаеми съучастници, включително чиновници, бяха изправени пред редица обвинения, като изнудване, трафик на наркотици и кражби, в процес, продължил почти три години.

Италианската информационна агенция ANSA съобщи, че на съдиите им е отнело 1 час и 40 минути само за да прочетат присъдите. Най-тежките наказания бяха дадени на Саверио Рационале и Доменико Бонавота, двама лидери на местната калабрийска мафия, и двамата получиха 30-годишни присъди.

Сред осъдените беше Джанкарло Пители, адвокат и бивш политик от партията "Форца Италия" - част от управляващата коалиция, който беше осъден на 11 години затвор за тайни споразумения и предаване на информация.

Джорджо Насели, бивш началник на местната полиция, беше осъден на две години и шест месеца.

Италиански мафиотски бос работил в пицария във Франция

Италиански мафиотски бос работил в пицария във Франция

От 16 години Едгаро Греко се криел от правосъдието

Прокуратурата обаче не получи толкова тежки присъди, колкото искаше в редица дела и над 100 от подсъдимите бяха оправдани.

Решението на първата инстанция от понеделник може да се обжалва както от защитата, така и от обвинението.

"Ндрангета" се смята от прокурорите за най-мощната мафиотска група в страната, която засечи по-известната банда "Коза Ностра" в Сицилия, като влиянието й се простира в цяла Европа и извън нея.

Делото се проведе в преустроен кол-център в калабрийския град Ламеция Терме, с монтирани метални клетки за обвиняемите.

Последният път, когато Италия съди стотици предполагаеми мафиоти едновременно, беше през 1986 г. в Палермо в случай, който представлява повратна точка в борбата срещу "Коза Ностра", отбелязвайки началото на рязкото западане на групировката.

Този сицилиански процес имаше огромно въздействие, защото беше насочен към множество мафиотски семейства.

Съдебният процес в Калабрия се съсредоточи основно само върху една група - клана Манкузо от провинция Вибо Валентия, оставяйки голяма част от висшето ръководство на "Ндрангета" недокоснато.

Още 70 обвиняеми от първоначалния процес бяха признати за виновни през ноември 2021 г., след като избраха бърза процедура в замяна на намаляване на присъдите си.

Мафиотският бос Месина Денаро почина в затворническа болница

Мафиотският бос Месина Денаро почина в затворническа болница

Той страдаше от рак