Децата, родени от майки, които са употребявали канабис по време на бременност, имат около 50% по-голям риск да родят деца, които страдат иит аутизъм.

Това сочат изследвания, цитирани от списание Nature Medicine.

Докато екипът, който стои зад проучването, заяви, че са необходими повече изследвания, за да се проучи теорията, защото резултатите будят загриженост.

"Има важен паралел с употребата на алкохол", казва д-р Даниел Корси, епидемиолог от Научноизследователския институт на болницата в Отава и съавтор на изследването.

"Сега универсалната препоръка е да не се пие алкохол по време на бременност и мисля, че трябва да се направи подобна препоръка за употребата на канабис по време на бременност", каза д-р Даниел Корси. Той дори добави, че е особено важно, след като през 2018 г. Канада легализира употребата на марихуана.

Екипът от учени анализира данни от около половин милион родени деца в Онтарио между 2007 и 2012 г. Децата са проследявани до 2017 г.. Общо около 3000 от майките са съобщили, че са употребявали канабис по време на бременност.

Резултатите разкриват, че 2,2% от децата, родени от майки, употребявали канабис по време на бременност, са развили аутизъм, в сравнение с 1,4% от тези, родени от майки, които не го правят.

Резултатите предполагат, че децата, родени от майки, употребявали канабис по време на бременност, са имали 51% по-голям риск от развитие на аутизъм от тези, родени от майки, които не са го направили.

Въпреки това, проучването се основава на самоотчитана употреба на канабис, което означава, че е възможно да се улови случайна употреба. Той също така не успя да разгледа влиянието на различните дози или честотата на употребата на канабис - или дали употребата на канабис се е променила през бременността.

Д-р Свен Сандин, статистик и епидемиолог от Швеция, който се фокусира върху аутизма и който не е участвал в изследването, заяви, че проучването е проведено добре и взе предвид много фактори, които могат да обяснят очевидната връзка между употребата на канабис от майки и аутизъм в тяхното потомство - включително възрастта на майката и процента на преждевременните раждания. Но той каза, че аутизмът е сравнително рядък и повишеният риск е малък.

Освен това той отбеляза, че жените, които съобщават за употреба на канабис, имат по-висок риск от проблеми с психичното здраве, което означава, че те могат да се самолекуват с канабис, но предават генетични рискови фактори за аутизъм на децата си.

"Знаем, че аутизмът е изключително наследствен. Възможно ли е да прехвърлят риска върху децата си не чрез употребата на канабис ... а просто чрез предаване на гените си? " каза той, отбелязвайки, че възможността не е напълно изключена от проучването.

Сър Робин Мъри, професор по психиатрични изследвания в Кингс Колидж Лондон, казва: "Откриването на повишен процент на аутизъм при потомството на майки, употребявали канабис по време на бременност, не е изненадващо, като се имат предвид доказателствата от проучвания върху животни, които показват как може да наруши развитието на мозъка . "

Мъри отбеляза, че жените, които употребяват канабис, когато бременни също може да е участвала в нездравословно поведение, което може да стои зад очевидната връзка - което означава повишено внимание и необходими допълнителни проучвания.

"Това обаче е полезно предупреждение, като се има предвид, че много диспансери за канабис в Северна Америка активно насърчават приемането на канабис за сутрешна болест по време на бременност", каза той.