Хуманитарният координатор на Организацията на обединените нации за Сомалия се помоли за парична помощ, за да се избегне глада на фона на тежката суша, засегнала 1 млн. души и да бъде изтеглена раздираната от война страна „обратно от ръба на пропастта”, съобщава „Франс прес”.  

Необходими са спешни действия точно сега. Ако ли не, ние рискуваме бързо и дълбоко влошаване на положението, тъй като засушаването може да се влоши през следващите месеци”, алармира хуманитарният координатор на ООН за Сомалия Питър де Клерк, призовавайки за 105 млн. долара за "животоспасяваща" помощ за повече от 1 млн. души.

„Общностите вече губят своите средства за оцеляване. Времето за финансиране е сега, за да избегнем по-голяма криза и да предотвратим загубата на живот”, настоя Питър де Клерк в кенийската столица Найроби.

ООН изтъкна, че вече са били докладвани смъртни случаи, свързани с недохранване.  

Северните сомалийски области, включително самопровъзгласилата се за независима Сомалиленд по протежение на Аденския залив и полуавтономната, също самообявила се, област Пунтленд, са особено тежко засегнати, като около 385 хил. души имат остра нужда от хранителни помощи, като опасенията са, че без помощ крайнонуждаещите се могат да станат четири пъти повече.

"Тежката суша има изключително жестоки следствия върху живота и поминъка. Ако не бъде осигурено финансиране сега, последствията ще бъдат застрашителни", добавят от ООН.

Тежката суша и конфликтът в Сомалия доведоха до глад през 2010-2012 г., като в крайна сметка загинаха към 250 хил. души. Подобен брой хора загинаха по време на предишния глад през 1992 г.

Предупреждението за Сомалия идва, след като съседна Етиопия води борба с най-тежката суша през последните 30 години, като най-малко 10,2 млн. души се нуждаят от хранителна помощ.

„Уницеф” заяви, че 435 хил. деца са засегнати от тежко недохранване в Етиопия, над два пъти повече от обичайния брой.