Телата на 1150 цивилни са открити в Киевска област след нахлуването на Русия, като 50-70% от тях са с огнестрелни рани. Това съобщи полицията в Киев, цитирана от "Ройтерс".

Началникът на киевската областна полиция Андрий Небитов заяви във видео, публикувано в Туитър, че повечето от телата са открити в град Буча, където бяха намерени стотици трупове след изтеглянето на руските сили.

Украйна твърди, че цивилните, открити мъртви в Буча, са били убити от руската армия по време на окупацията й на района.

От своя страна Русия отрича да е нападала цивилни след началото на инвазията на 24 февруари и нарече твърденията, че руски сили са екзекутирали цивилни в Буча, докато са окупирали града, "чудовищна фалшификация", целяща да очерни руската армия.

Към днешна дата открихме и предадохме на криминалистичните институции 1150 тела на загинали цивилни, посочва Небитов във видеото, на което стои сред развалините на сгради, разрушени по време на тежките боеве в района на Киев.

Искам да подчертая, че това са цивилни, а не военни, допълва той.

Видеото беше публикувано в деня, в който генералният секретар на ООН Антониу Гутериш трябваше да проведе разговори в Киев с украинския президент Володимир Зеленски.

Украинската телевизия показа, че Гутериш посещава град Бородянка, където Зеленски заяви, че ситуацията е "значително по-ужасяваща", отколкото в съседния град Буча.

Украйна: 403 тела на цивилни са открити в Буча, броят им расте

Украйна: 403 тела на цивилни са открити в Буча, броят им расте

Кметът предупреждава жителите засега да не се връщат в града