Провинциалните здравни министри в Германия призоваха националното правителство да въведе по-строги правила за хората, пристигащи от Великобритания и други страни, където вариантът на коронавируса "Омикрон" предизвика скок на заразените, информира "Ройтерс".

На заседание министрите призоваха Берлин да класифицира Великобритания и други засегнати страни като зони с вирусен вариант, което означава, че хората, пристигащи от страната, ще трябва да бъдат под карантина в продължение на две седмици, дори ако са ваксинирани.

Трети ден поред рекорден брой заразени с COVID-19 във Великобритания

Трети ден поред рекорден брой заразени с COVID-19 във Великобритания

"Цунамито, за което предупредих преди седмица, сега започва да ни удря"

"Разпространението на "Омикрон" в Обединеното кралство е много очевидно... Трябва да предотвратим разпространението възможно най-дълго и да го забавим колкото е възможно повече", се изтъква в изявление на министрите.

Понастоящем Великобритания е класифицирана в Германия като зона с висок риск, което означава, че пътниците, които са ваксинирани или са се възстановили от COVID-19, не трябва да предоставят тест или карантина.

Неваксинираните пътници трябва да осигурят тест и да останат под карантина в продължение на поне пет дни.

Великобритания отчита рекорднен брой заразени с COVID-19 през последните три дни, достигайки над 90 000 вчера.

Заразените нараснаха рязко в Германия през октомври и ноември, но бавно намаляват от декември, като вчера бяха регистрирани 50 968 заразени.

Лондон обяви "голям инцидент", за да помогне на ударените от COVID-19 болници заради Омикрон

Лондон обяви "голям инцидент", за да помогне на ударените от COVID-19 болници заради Омикрон

Приемът в болници и отсъствията на здравни работници се увеличават