Смъртни случаи от анафилактичен шок след имунизация срещу коронавируса с ваксината на AstraZeneca досега не бяха регистрирани по света, като първият подобен инцидент се е случил в Грузия. Това обяви по време на пресконференция заместник-министърът на здравеопазването на Грузия Тамар Габуния, цитиран от ТАСС.

"Доколкото разполагаме с информация, в последно време по света имаше усложнения като тромбоемболия след употребата на препарата на AstraZeneca. (...) Що се отнася до смъртни случаи в резултат на анафилактичен шок след ваксиране с AstraZeneca, до този момент никъде не е потвърдено", отбеляза Габуния.

Дания отлага възобновяването на ваксинацията с AstraZeneca

Дания отлага възобновяването на ваксинацията с AstraZeneca

Тя беше първата страна, която преустанови използването ѝ

Грузински медии съобщиха вчера, че 27-годишна медицинска сестра в клиника в Ахалцихе е изпаднала в кома, след като е била ваксинирана срещу коронавируса с препарата на AstraZeneca. По-късно е станало известно, че тя е имала анафилактичен шок. Жената е транспортирана до Тбилиси. През нощта състоянието ѝ е било стабилизирано, но тази сутрин сърцето ѝ е спряло. Първоначално лекарите са успели да реанимират медицинската сестра, но по-късно не са могли да я спасят. Министерството на вътрешните работи разследва инцидента по члена от наказателния закон, който е за причиняване на смърт по непредпазливост.

ЕМА: Ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна
Обновена

ЕМА: Ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна

Това обяви директорът на агенцията Емър Кук

Кампанията за ваксинация срещу коронавируса с препарата на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca започна в страната на 15 март. Засега само здравните работници могат да бъдат ваксинирани. По данни на Министерството на здравеопазването на Грузия през първите четири дни са били ваксинирани над 3 600 души. Властите на страната планират да ваксинират 60% от населението (приблизително 1,7 млн. души) до края на годината, за да се образува колективен имунитет.

Франция препоръча ваксината на AstraZeneca само на над 55 г.

Франция препоръча ваксината на AstraZeneca само на над 55 г.

Във Франция от 1,4 милиона имунизирани с ваксината на AstraZeneca има два случая