Рекордни температури ускоряват покачването на морското равнище, топенето на ледниците и снежната покривка и застрашават водоснабдяването за милиарди. Това се предупреждава в голям доклад на ООН, в който се описват "нарастващите и необратими" въздействия на климатичните промени, информира "Франс прес".

В доклада на агенция "Обединени в науката" се казва, че светът е станал свидетел на най-топлите си пет години през последните пет години, добавяйки, че екстремните метеорологични събития носят "очевидния пръстов отпечатък" на климатичните промени.

Шефът на ООН: Сътрудничество по проблемите на климата или "ще бъдем обречени"

Шефът на ООН: Сътрудничество по проблемите на климата или "ще бъдем обречени"

Необходимостта от действия по климата е по-спешна от всякога

Това става след като генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви пред АФП вчера, че страните трябва да използват кризата, предизвикана от коронавируса, като трамплин за прилагане на "трансформационни" зелени политики, за да направят енергията, транспорта, индустрията и ежедневието по-устойчиви.

Ако се провалят, той предупреди, че човечеството е "обречено".

В доклада, координиран от Световната метеорологична организация, се казва, че човечеството не е на път да изпълни целите за намаляване на емисиите, които ще предотвратят опустошителното глобално затопляне.

В него се подчертава "нарастващото и необратимо въздействие на климатичните промени, което засяга ледниците, океаните, природата, икономиките и условията на живот на хората и често се усеща чрез опасности, свързани с водата като суша или наводнения".

CO2 кара дърветата да живеят бързо и да умират млади

CO2 кара дърветата да живеят бързо и да умират млади

Това е лошо от гледище на надеждите, че горите ще продължат да бъдат абсорбатор за емисиите

По-високите температури водят до намаление на ледниците и ледените покривки по света, застрашавайки запасите от прясна вода.

Научният консултативен панел на ООН за климатичните промени (IPCC) прогнозира, че океаните ще се повишат с до метър до края на века и дори повече след това.

Стотици милиони хора живеят в уязвими крайбрежни райони.

В новия доклад се казва, че между 2016 и 2019 г. загубата на ледникова маса е по-голяма от всички изминали петгодишни периоди от 1950 г. насам, добавяйки, че повишаването на морското равнище се ускорява.

Според него в момента 1,2 млрд. души са изложени на риск от наводнения и се прогнозира, че ще нараснат до 1,6 млрд. души до 2050 г.

Междувременно недостигът на вода се очаква да се увеличи, като до 2050 г. до 3 млрд. души се очаква да живеят в райони с недостатъчно количество вода, в сравнение с 1,9 млрд. през 2010-те години.

Нов рекорд на концентрациите на парникови газове в атмосферата

Нов рекорд на концентрациите на парникови газове в атмосферата

Концентрацията на CO2 в атмосферата е достигнала 414,38 частици на милион

Загубата на ледници ще повлияе сериозно на достъпа до сладководни води, като годишният отток се очаква да достигне пик на световно ниво до края на века и след това да намалее.

Но в доклада се казва, че Централна Европа и регионът на Кавказ са в пика си в момента.

В Тибетското плато, където оттичането от снежната покривка, ледниците и вечната замръзналост осигурява почти половината от регионалния речен поток - пикът се прогнозира между 2030 и 2050 г., застрашавайки достъпа до вода за 1,7 млрд. души.

Това би засегнало могъщата река Меконг, която произхожда от платото и преминава на юг през шест страни.

Средната температура на повърхността на Земята се е повишила с един градус по Целзий от 19-ти век насам, достатъчно, за да увеличи интензивността на засушаванията, топлинните вълни и тропическите циклони.

В доклада на ООН се посочва, че последният петгодишен период ще бъде най-горещият в историята и тази тенденция ще продължи.

Съгласно историческото споразумение за климата от Париж от 2015 г., което влиза в сила тази година, страните се съгласиха да ограничат повишаването на температурата до "доста под" два градуса по Целзий над нивата отпреди индустриалната епоха.

ООН казва, че все още е възможно да се постигне по-безопасната цел от 1,5 градуса таван на нарастването на средната световна температура, но за да се стигне до там, световните емисии трябва да падат 7,6% годишно през това десетилетие.

Според доклада емисиите ще намалеят между 4 и 7 процента тази година заради безпрецедентните мерки, въведени за забавяне на разпространението на коронавируса.

По време на пика на блокадите през април световните емисии са били със 17 процента по-ниски в сравнение с 2019 г.

Но се казва, че това е еквивалентно на нивата, наблюдавани през 2006 г., "подчертавайки както стръмния ръст през последните 15 години, така и продължаващата зависимост от изкопаеми енергийни източници".

Световната метеорологична организация заяви, че има вероятност от 24-процентов шанс поне една година да надвиши нивото от 1,5 градуса между 2020 и 2024 година.

"Очакванията, които имаме във връзка със следващите пет години относно бурите, сушата и други драматични въздействия върху условията на живот на много хора по света, са абсолютно ужасни", подчерта Гутериш.