Близо една трета от българите смятат глобите за нарушения на пътя за ниски. Това показа проучване, направено сред 915 човека, в рамките на кампания „Избери своя път."

Според 32% от анкетираните „увеличаването на глобите" ще подобри ситуацията по българските пътища в краткосрочен план. Други решения са „ремонт на пътищата" с 17%, „намаляване на корупцията сред полицаите" с 16%, „превантивните информационни кампании" с 15% и „пренаписване на законите" с 14%.

В дългосрочен план обаче глобите отстъпват на „пренаписване на законите" с 21% и „превантивните кампании" с 20%, нареждайки се на трето място с 19%. „Ремонт на пътищата" и „намаляване на корупцията сред полицаите" запазват относителното си тегло.

82% от участниците са дали положително мнение за кампанията „Избери своя път", която се проведе в София, Перник, Видин, Монтана, Враца, Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Кърджали и Хасково. В нея участваха 110 доброволци, които предадоха посланието й до 1964 човека чрез специалните алкоочила и 696 чрез симулатора за шофиране.

Целта на кампанията е да информира младите хора в България как могат да подобрят качеството на живота си и атмосферата в местната общност чрез организиране на превантивни доброволчески инициативи, насочени към намаляване на злоупотребата с алкохол, употребата на наркотици, рисковете при шофиране и рисковете от заразяване със СПИН.

По време на „Избери своя път" беше представен и нагледен пример за такава обществено полезна дейност, ориентирана към намаляване на злоупотребата с алкохол и рисковото шофиране. В рамките й участниците можеха безплатно да използват алкосимулатор, който показва резултат от симулирано шофиране в трезво състояние и в състояние със съдържание на алкохол в кръвта; както и алкоочила, които симулират възприятията на човек употребил различно количество алкохол.

За първи път в България гражданите имаха възможност да видят себе си в компютърно-симулирана ситуация на катастрофа вследствие употребата на алкохол, наречена „Фатални размисли".