100 тона негодни храни са бракувани от търговската мрежа у нас през изминалата 2015 година. Хранителните инспектори са извършили за тези 12 месеца над 184 000 проверки по магазините и във фермите в цялата страна, написали са 13 000 предписания и са съставили 2496 акта.

„Проверките са дали своите резултати да дисциплинират бизнеса", се похвали изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.

От БАБХ и тази година през първите й дни отчетоха пред медиите дейността си през изминалите месеци и очертаха приоритетите си за новата.

„В самата агенция промените започнаха в средата на годината като нов начин и нова философия за управление. Имаме добри постижения, независимо от бюджета, с който разполага. Ние се справихме, разплатихме и стари задължения. Всичко приключи успешно", се похвали министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Говорейки за пари, министър Танева обяви, че от новата година ще има увеличение на заплатите в БАБХ. От него ще се възползват обаче само хората на терен, тоест 1200 инспектори по хранителни обекти и ферми. Увеличението ще бъде най-много до 15% и то ще зависи от квалификациите на самия служител.

„Сегашната средна заплата на проверяващите е малко под 700 лева", посочи министърът. По-високата заплата ще започне да се получава след приключване на процедурите, тоест след месец март.

Министър Танева изтъкна, че е наредила да се върви в посока увеличаване на служителите на терен и намаляване на администрацията. В момента всички служители на БАБХ са общо 2300.

Иначе от БАБХ се похвалиха и с това, че са затегнали контрола върху здравето на животните.

Здравеопазването на животните е много важно за здравето на хората. А контролът по храните не е само да ходим по магазините и да гледаме етикетите", отбеляза шефът на БАБХ. Той увери, че всяка ферма у нас се посещава два пъти в седмицата, за да се види дали има зарази и съответно огнището да бъде унищожено веднага. „Ние сме в непрекъснат риск от заболявания от Гърция и Турция и заради това харчим средства за контрол", обясни д-р Илиев.

Той обърна внимание и на доклада на Сметната палата, пълен с критики за работата на агенцията. „Ние не сме стояли през това време, докато дойде официалният доклад и вече сме изпълнили повече от 80% от забележките в него", се похвали шефът на БАБХ.

Той категорично отхвърли появилите се информации, че има случаи, в които проверяващите ходят само по един или пък, че за ГМО винаги проверява един и същи човек. „В доклада няма такива твърдения", увери д-р Илиев.