Сметките за парно в София за декември 2013 г. ще са средно със 17% по-ниски, в сравнение със същия месец на 2012 г., съобщава на сайта си "Топлофикация - София".

Според данните на Изчислителния център на дружеството 74% от абонатите на компанията ще получат сметки до 150 лв. за последния месец на миналата година.

През последния месец на миналата година абонатите на компанията са консумирали 505 806 МВтч или близо 7% по-малко топлинна енергия в сравнение със същия месец на 2012 година. Една от причините за пониженото потребление е по-високата средноденонощна температура на въздуха, измерена от НИМХ към БАН, която е била +0,5 °C през декември 2013 г., докато през декември 2012 г. температурата е била -0,8 °C.

От „Топлофикация - София" припомнят на клиентите, че с решение на Общото събрание на етажната собственост биха могли да поискат от обслужващия ги топлинен счетоводител проверка на заявените нулеви прогнозни дялове в сградата, както и междинен отчет на уредите, за да може да се извърши корекция на прогнозните дялове в случай на значително разминаване с реалното потребление. „Топлофикация София" има готовност също така да окаже съдействие на онези сгради, които вземат решение и заявят обследване с термовизионна камера. Клиентите могат да се информират за условията на единния телефон за обслужване 0 700 11 111.

Декемврийските си сметки за отопление и топла вода столичани могат да заплащат от днес в касите на Топлофикация София. Във фактурите е индексирана 3% отстъпка от сметката на всеки коректен клиент, който няма просрочени задължения за потребена топлинна енергия и е заплатил последната си сметка в предвидения срок, до 30-то число на месеца.

Клиентите на компанията трябва да имат предвид, че всяка сметка е индивидуална и зависи от много и различни фактори като промени в потреблението в рамките на етажната собственост или реализирани мерки за енергийна ефективност, както и промяна в индивидуалното потребление.