190 милиона лева са загубите за бюджета от търговията на нелегални цигари през 2017 г.
Въпреки че през последните години се наблюдава спад на дяла на незаконните цигари на пазара от 18.5% през 2014 до 6.6% през 2017 г., сериозна остава сумата, която бюджетът губи годишно.

Данните са на Института за пазарна икономика (ИПИ) съвместно с Алфа Рисърч от изследване, проведено сред 5 200 пушачи в цялата страна.

6.6% са контрабандните цигари у нас

6.6% са контрабандните цигари у нас

Хасково, Ямбол и Димитровград са водещи в класацията по градове

11,7% от запитаните са купували поне веднъж нелегални цигари в последните две - три години, като над 90%

от тези, които пушат незаконни цигари, го правят заради цената. Средната цена на кутия незаконни цигари е 3,50 лева, при средна за тези с бандерол, предназначени за нашия пазар, от 5,10 лева.

7% избират контрабандата заради липсата на неприятни надписи и изображения, а 4,9% заради качеството. Те най-често си ги купуват от приятели или близки (37,8%), от улицата (35,7%) и от открит пазар (25,9%).

Изследването е проведено в 15 града, като най-висок дял на пушещите незаконни цигари се регистрира в Свиленград (17,4%), Плевен (16,6%), Хасково (13,2%) и Видин (9,9%).

75% от тютюна за свиване в страната е контрабанда

75% от тютюна за свиване в страната е контрабанда

86% от всичкия незаконен тютюн за свиване се произвежда в България

Според данните пък 70% от изпушения тютюн за ръчно свиване на цигари у нас пък е нелегален. Делът на пазара на тютюна срещу фабричните цигари обаче е съвсем ограничен - едва 3.8 пушат тютюн. Според приходите за бюджета - от общо 2,3 милиона пушачи у нас за бюджета са 3,3 милиарда лева от фабрични цигари и приблизително 46,4 милиона лева от тютюн.

В проучването 41% от респондетите заявяват, че при рязък скок на цените са готови да пропушат нелегални цигари. Тази нагласа от ИПИ посочват, че се вижда ясно и от историческите данни - при резкия скок на акцизите през 2010 г. легалното потребление рязко намаля, а нелегалният пазар достигна над 30% от общия.

Всеки ден у нас 47 души започват да пушат

Всеки ден у нас 47 души започват да пушат

Искат пълна забрана на рекламата на тютюн и тютюневи изделия

Борбата с незаконната търговия на тютюневи изделия е важна за бюджета на страната.
През 2017 г. приходите за държавата са били 2,9 милиарда лева - 10% от всички данъчно-осигурителни приходи по консолидираната фискална програма на страната. Цигарите са най-тежко обложеният продукт на пазара и към текущия момент над 85% от крайната цена на най-купуваните цигари се формира от начислените акциз и ДДС.

Светослав Владимиров от Централно митническо управление посочи, че за цялата 2017 г. митничарите са заловили 37 милиона къса незаконни цигари и 16 хил. кг. тютюн. За първите четири месеца на настоящата година са заловени 33 милиона къса, а до края на май и 34 хил. кг. тютюн.

Митничари заловиха близо 700 хил. контрабандни детски стоки за 18 месеца

Митничари заловиха близо 700 хил. контрабандни детски стоки за 18 месеца

Близо 70% от тях нарушават закона за интелектуалната собственост

Анализът на ИПИ показва, че регулаторната рамка за борба с нелегалните тютюневи изделия е добра, но се забелязват сериозни проблеми в работата на прокуратурата, която при прекратяване на производство за квалифицирана контрабанда не уведомява митниците за започване на административно производство.

За последните 11 години приходите за криминалния свят от продажбата им достигат до 3,6 милиарда лева, сочат данните на ИПИ.

Кои са най-пушените марки цигари?

Изследването на Алфа Рисърч показва и кои са най-популярните марки цигари в България. 21,9% от респондентите избират Karelia, 11,8% - Victory, а 10,1% - Marlboro. Eva имат пазарен дял от 9,1%, Rothmans - 7,1%. King имат 5,4% дял.