626 лв. са нужни на лице от домакинство през второто тримесечие на годината, изчисли КНСБ. Това означава, че към края на юни месец за четиричленно семейство от двама работещи и две деца са нужни 2504 лева.

Издръжката на живот през второто тримесечие бележи лек спад с около 3 лева спрямо декември миналата година. Това стана ясно от традиционното представяне на издръжката на живот по статистиката на КНСБ. Основната причина е намалението на цената на газа, отчете президентът на КНСБ Пламен Димитров.

67% от домакинствата живеят с общ доход на едно лице под необходимите. Все още всяко седмо домакинство от десет живее с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живот.

Всяко трето дете в България живее в риск от бедност

Всяко трето дете в България живее в риск от бедност

Държавата се отказа от развитието на политиките в подкрепа на децата

Групата на бедните лица се запазва на високи нива, въпреки слабото намаление спрямо същия период на предходната година. Причините, според КНСБ, са комплексни като нарастване размера на официалната линия на бедност от 348 на 363 лева.

Темпът на нарастване на общия доход се изразява в по-силна степен при високодоходните домакинства. За периода 2018-2020 г. се очертава тенденция на ускорено нарастване на дела на високодоходните домакинства от 24,9% до 33%. 28,5% от домакинствата са с общ доход на едно лице до 363 лева, което е официалната линия на бедност - това са малко над 2 милиона души. 38,5% са с доход от линията на бедност до необходимите средства за живот. 33% живеят със средства над издръжката на живот.

1.6% е годишната инфлация към юни 2020 г.

1.6% е годишната инфлация към юни 2020 г.

Това показват данните на НСИ

Бедните лица се запазват на високи нива, недоволен е Пламен Димитров.

Топ 10 на най-бедните областни центрове са Благоевград, Видин, Силистра, Кюстендил, Смолян, Хасково, Перник, Монтана, Плевен, Сливен.

Живеем в няколко Българии, според синдиката, а и не е спаднала нагласата за емиграция, отчете Пламен Димитров. За периода 2013-2020 година значително са нараснали цените на някои стоки. Хлябът е поскъпнал с 18,3%, млякото и млечните продукти с 18,4%, месото със 17,4%, електроенергията с 11,8%, водоснабдяването с 21,6%.

За подкрепа за пенсионерите до края на 2020 г. настоя КНСБ

За подкрепа за пенсионерите до края на 2020 г. настоя КНСБ

Като цяло синдикатът одобрява пакета от мерки