КНСБ коментира социалните и икономическите мерките на кабинета, представени вчера.

Оценяваме този пакет позитивно, зави президентът на синдиката Пламен Димитров. Това, че сме доволни, не означава, че няма да искаме повече, закани се Димитров.

Той е доволен от допълнителните 150 лева за три месеца за пенсионерите. Това щяло да подкрепи най-бедните и застрашени рискови групи. Смятам, че тази подкрепа трябва да продължи до края на годината, заяви президентът на КНСБ.

2504 лв. месечно нужни на четиричленно домакинство

2504 лв. месечно нужни на четиричленно домакинство

Продължаваме да живеем в няколко Българии

Правителството не трябва да прави икономии, по мнението му. 155 милиона се отделят за здравеопазването. 136 000 души, които ползват обезщетения за безработица също ще получат подкрепа. КНСБ обаче очаква в есенните месеци ръст на безработицата.

Пламен Димитров: Да се харчи смело, стига с тази пестеливост

Пламен Димитров: Да се харчи смело, стига с тази пестеливост

Нужен е втори пакет икономически мерки, смята синдикалистът

От синдиката повториха мерките, които предлагат: въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, 15% данък върху доходите на физическите лица, както и такъв налог върху доходите на юридическите лица, намаляване на общата ставка на ДДС на 15%.

Така, според синдикатите, ще се гарантират повече разполагаеми средства у хората с ниски и средни доходи и ще се повиши тяхната реална покупателна способност. С подобни мери ще се стимулира потреблението и реалния икономически растеж. Синдикатите са изчислили, че ако едно лице получава 1000 лева месечно, ще разполага с допълнителни 625 лева на година. По линия на косвеното облагане разходите ще намалеят средно с 334 лева на година.

БАСКОМ: Ретроградна е визията на КНСБ за промяна на данъчната система

БАСКОМ: Ретроградна е визията на КНСБ за промяна на данъчната система

Тя би довела до износ на бизнеси и на високообразовани специалисти