Работодателите благодариха с нарочна пресконференция на решението на Народното събрание да възложи на Министерски съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия, т.е. за бизнеса. Проектът бе внесен от депутата от БСП Драгомир Стойнев и получи подкрепата на 164. Така бизнесът ще получава компенсиране за цени над 200 лв. за мегаватчас вместо досегашните 250 лв.

Четирите работодателски организации, членове на АОБР, го определиха като "национално отговорно решение в интерес на конкурентоспособността на българската индустрия".

Бяха изказани специални благодарности на трима депутати - Драгомир Стойнев, Делян Добрев и Рамадан Аталай, съответно от БСП, ГЕРБ и ДПС, както и на депутатите от партия "Възраждане". Те са гласували за решение, което дава стабилност, предвидимост и по-ниска цена на електрическата енергия. Работодателите очакват такова решение да има и за доставките на природен газ през следващата година.

Депутатите възложиха на МС да подпомогне бизнеса за скъпия ток

Депутатите възложиха на МС да подпомогне бизнеса за скъпия ток

Драгомир Стойнев защити внесения проект на решение

Надяваме се и на последващи стъпки, които да успокоят цените на стоки и услуги. Надяваме се и самите производители да калкулират тази стабилност в цените надолу, заяви Добри Митрев - председател на УС на Българската стопанска камара (БСК), който е и ротационен председател на АОБР. Организациите призоваха бизнеса да прояви отговорност и да положи усилия, ако не да намали цените, то поне да води борба с инфлацията. Васил Велев, АИКБ, дори призова за "стягане на коланите". Тази цел и призив работодателите аргументираха с усилията, които трябва да се положат, за да изпълним критериите за приемане на България в Еврозоната. Усилията са и със срок, тъй като решаващият период ще бъде пролетта на 2023 година, подчерта Васил Велев.

Той разкритикува остро все още наличния регулиран пазар на електроенергия за битовите потребители, като силно субсидиран при цена от 80 лв. на киловатчас. Това означава, че държавата подпомага всички, дори и тези, които нямат нужда от това, ги подпомага най-много. Велев настоя за държавна подпомагане само на енергийно бедните. Иначе съществуващите правила той определи като ограбване на предприятията.

Според Велев битовите потребители трябва да плащат "справедлива цена", а енергийно бедните да бъдат подпомагани от държавата, всъщност страдат работниците в предприятията.

Битовите потребители остават на регулирания пазар до края на 2025 г.

Битовите потребители остават на регулирания пазар до края на 2025 г.

Няма готовност да се даде дефиниция за енергийна бедност

Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), представи очакванията на бизнеса за следващата година като оптимистични, като основните притеснения на бизнеса са от недостига на работна ръка и продължаващо покачване на цените на суровините, транспорта и енергията. Българският бизнес очаква и одобрява влизането на страната ни в Еврозоната, заяви Симеонов.

Работодателите представиха и друго свое притеснение - за увеличаващите се разходи за работна ръка, на фона на решението от тази сутрин на Народното събрание да приеме нови правила за формиране на минималната работна заплата. Това само ще увеличи сивия сектор, предупредиха работодателите.

Също така "Бугаргаз" продължава да настоява на клаузата в договорите си "вземи или плати" спрямо фирми, без да отчита форсмажорни обстоятелства. По този начин пресира и преследва фирми, заради трудното и времеемко доказване на форсмажор документално. От БСК отправиха призив към Министерство на енергетиката да се отчитат обстоятелствата, защото рано или късно това в съда ще падне.

Бизнесът и синдикатите скочиха на депутатите: Стига с това "Дайте да дадем"

Бизнесът и синдикатите скочиха на депутатите: Стига с това "Дайте да дадем"

Отхвърлиха предложения на БСП