Ями за съхранение на странични животински продукти да изградят в ловностопанските райони на ловните дружини, съобщиха от Министерството на земеделието, горите и храните. Указанията са изпратени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Те трябва да бъдат предадени на ловните дружинки от Изпълнителната агенция по горите до регионалните дирекции по горите.

До 25 септември 2018 г. трябва да бъдат изградени ямите за съхранение на странични животински продукти. Дейността е свързана с превенцията на Африканската чума по свинете. Тя е една от мерките, които да предприемат авджиите по време на лов на дива свиня.

Най-важният въпрос е дали чумата по свинете е излязла от Тутраканци

Най-важният въпрос е дали чумата по свинете е излязла от Тутраканци

Взимат проби от прасета в село Бозвелийско

Изискването за изкопаване на ямите е да са на удобни за самите ловци места и да са достъпни за високо проходима техника с цел безопасно извозване на отпадните животински продукти до тях. Целта е това да става при спазване на противоепизоотичните изисквания и на мерките за биосигурност.

Според указанията, стените и дъното на ямите трябва да са от материал, който не позволява проникването на тъкани и течности от отпадните продукти в почвата и околната среда като дълбочината да е поне 2 м и ширината поне 1,20 м.

87 са умъртвените заради чума свине

87 са умъртвените заради чума свине

Само за регистрирани животни ще се изплащат обезщетения, обясни шефът на БАБХ

За обработка на отстреляните животни, отпадните продукти трябва да се поставят в изградените ями и да се третират с негасена вар. Ямите трябва да са покрити с масивни капаци и да са оградени с ограда, която да е вградена в земята поне 30 см за ограничаване на достъпа на хищници. Оградата трябва да се намира на разстояние най-малко в радиус 1.5 м от ямата като се постави обозначителна табела: "Странични животински продукти".

Най-вероятно чумата по прасетата дошла с фураж от Румъния

Най-вероятно чумата по прасетата дошла с фураж от Румъния

Фуражът се закупувал в Констанца и се разпространявал в България

Припомняме, по-рано съобщихме, че 87 са умъртвените заради чума свине. "Ако са заразени, опасността е да заколят прасета, които са болни, и това да доведе до разнасяне на заболяването", каза изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.

На 31 август, беше регистрирано първото огнище на заразата африканска чума по свинете в България.

Положителна проба даде прасе от провадийското село Тутраканци, област Варна.