Изменението на климата води до екстремни метеорологични и свързани с климата събития, които от своя страна водят до икономически загуби, отбелязват от Евростат, цитирани от БНР.

Подобни събития, включително горещи вълни, наводнения и бури, са причинили икономически загуби в Европейския съюз за над 145 милиарда евро през последното десетилетие.

По данни на Европейската агенция по околна среда през 2020 г. Гърция е регистрирала най-големите икономически загуби на един жител, свързани с климата, докато България е отчела най-ниските загуби.

Освен това 30-годишната плъзгаща се средна стойност на икономическите загуби в ЕС, свързани с климата, показва ясна тенденция на нарастване с близо 2% на година през последното десетилетие.

Снимка 592256

Източник: Eurostat

12 млрд. евро са били общите икономически загуби, свързани с климата, през 2020 г.

Най-голямата обща загуба е регистрирана през 2017 г. - 27,9 млрд. евро. Това е повече от два пъти от загубата през 2020 г. е в резултат на горещите вълни, регистрирани в Европа, които изсушиха земята и предизвикаха горски пожари.

Най-ниската обща загуба от климатичните промени пък е отчетена през 2012 г. - 3,7 млрд. евро.

През 2020 г. икономическите загуби, свързани с климата, възлизат на 27 евро на жител на ЕС.

Държавата членка с най-висока загуба на глава от населението, която е почти три пъти по-висока от средната за ЕС, е Гърция с 91 евро на един жител на страната. Следват Франция (62 евро) и Ирландия (42 евро).