Европейски земеделски организации настояват за мерки срещу неограничения внос от Украйна.

Шест асоциации, представляващи земеделски производители и производители от секторите на захар, зърнените култури/маслодайните семена, птиче месо и яйца, са изпратили писма до министрите на земеделието на страните членки на Европейския съюз. Те изразяват загриженост относно въздействието на неограничения внос от Украйна и настояват да се подчертае пред ЕК необходимостта от адаптиране на следващите автономни търговски мерки за страната. Писмата са подкрепени и от Български фермерски съюз, който е член на европейската организация на земеделските производители COPA - COGECA.

От Българския фермерски съюз уточняват, че руската агресия срещу Украйна е недопустима и като производители от бранша са готови да дадат своя принос в усилията на ЕС да помогне на страната. Според БФС обаче в момента тези усилия са несправедливо разпределени между гражданите на ЕС, като селскостопанският сектор носи непропорционална и неустойчива тежест.

Те се опасяват, че ако механизмът за неограничен внос с Украйна се запази в сегашния си вид, ще бъде застрашено оцеляването на производителите от ЕС като цяло и най-вече на производителите на зърнени култури, маслодайни семена, птиче месо, яйца и захар.

5 еврочленки, сред тях и България, искат мита за внос на украинско зърно

5 еврочленки, сред тях и България, искат мита за внос на украинско зърно

България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до ЕК

От бранша настояват Съветът по селско стопанство и рибарство да призове ЕК да предложи текст, който да позволи решение, запазващо както оцеляването на европейските земеделски производители, така и подкрепата за Украйна.

Посочва се, че либерализацията на търговията с Украйна оказва силно влияние върху селскостопанските пазари на ЕС. Отчита се, че внесените количества са се увеличили повече от два пъти за зърнените култури, маслодайните семена и птичето месо, а за яйцата - шест пъти. По отношение на захарта пък, износът от Украйна за пазарната 2022/2023 г. се е увеличил 20 пъти спрямо периода преди либерализацията на търговията. Предупреждава се, че тези количества не се поемат от пазара, което оказва сериозно въздействие върху производителите от ЕС.

От БФС подчертават, че ситуацията е станала нетърпима за много производители в съседните страни, като вече се разпространява и в останалите държави членки на ЕС.

"Опасяваме се, че ако не се предприеме нищо в помощ на тези земеделски производители, недоволството ще нарасне и подкрепата за Украйна ще намалее като цяло. Освен това се опасяваме, че ако не разгледаме този въпрос на равнище ЕС, ще застрашим единството и целостта на единния пазар", изтъква се в позицията.

МЗХ засече единични опити за заобикаляне на режима за внос на зърно от Украйна

МЗХ засече единични опити за заобикаляне на режима за внос на зърно от Украйна

Украинската страна предприема до две седмици мерки срещу отговорните фирми

По тази причина от бранша се надяват, че при подновяването на споразумението ЕК ще предложи изменения, за да се облекчи тежестта върху производителите от ЕС.

От бранша предлагат да се създаде система, която да гарантира, че местоназначението на всички пратки украински селскостопански продукти се определя преди влизането им в ЕС, както и да се въведе система, която да гарантира, че украинските продукти достигат до това местоназначение и не се озовават другаде.

Настоява се да се въведат прагове за внос на всяка селскостопанска стока, подлежаща на либерализация на търговията, въз основа на средногодишната или тримесечната стойност за комбинираните години 2021 и 2022 г. За всички продукти, внесени над този праг, следва да се изисква да бъдат изнасяни извън ЕС и да се допускат само за транзитно преминаване през територията на Съюза. Измерването на количествата ще се основава на системата за наблюдение на ГД "Данъчно облагане и митнически съюз".

България и Украйна се разбраха за износа на пшеница, слънчоглед, рапица и царевица

България и Украйна се разбраха за износа на пшеница, слънчоглед, рапица и царевица

Вносът и обменът на данни между двете страни продължава да се следи

Освен това от бранша задават въпроса дали украинските земеделски производители се възползват от тази ситуация, тъй като според тях търговците се възползват от нея, за да предлагат много ниски цени.

Те считат, че този механизъм е конструктивен начин да се запазят търговските потоци, да се защитят производителите от ЕС, да се помогне на украинските производители да диверсифицират износа си и да се ограничи зависимостта им от пазара на ЕС.

Писмата са подкрепени от следните асоциации: AVEC - Асоциация на преработвателите на птиче месо и търговията с птиче месо в страните от ЕС; CEFS - Европейска асоциация на производителите на захар; CEPM - Европейска конфедерация за производство на царевица; CIBE - Международна конфедерация на европейските производители на цвекло; Copa-Cogeca - обединеният глас на земеделските производители и техните кооперативи в Европейския съюз; EUWEP - Европейски съюз за търговия на едро с яйца, яйчни продукти, домашни птици и дивеч.

Зърнопроизводители алармират, че слънчоглед от Украйна се внася като румънски

Зърнопроизводители алармират, че слънчоглед от Украйна се внася като румънски

В същото време българският слънчоглед трудно се търгува, а цената му пада