Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите от граничните райони сигнализират за засилено преминаване на камиони, натоварени със слънчоглед. Според фермерите, търговци вкарват слънчоглед от Украйна, а след това го транзитират до България като румънски. Това съобщи БНР.

Те посочват, че по този начин слънчогледа остава у нас без да нарушава меморандума, подписан между властта и зърнопроизводителите през миналия месец.

Председателят на Асоциацията Илия Проданов заяви, че в момента от Румъния на ден влизат между 4 до 8 хил. тона слънчоглед. По думите му купувачите са български фирми. Преработвателните предприятия са тези, които го вкарват, а камионите са основно украински и молдовски, поясни той.

Проданов подчерта, че проверката на границата е по документите на стоката. Според него държавата може да изиска допълнителни документи, но към момента това не се прави. Той е категоричен, че държавата, заедно с бизнеса и бранша, трябва да намерят начин за излизането от ситуацията.

Председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите изтъкна, че в същото време българският слънчоглед трудно се търгува, а цената му пада. В страната има над 2 млн. тона слънчоглед от старата и новата реколта, поясни той.

"Ако ще продължаваме да си играем на котка и мишка, няма никаква полза нито за държавата, нито за нас, производителите. Трябва да се изчистят тези детайли - как ще се контролира, има ли волята, има ли държавата инструмента, за да го прави, ако не - да създаде такъв, и да сме сигурни, че интересът ни е защитен", каза още Проданова.

Припомняме, че решението на властта да вдигне забраната за внос на зърно от Украйна породи вълна от протести. В крайна сметка зърнопроизводителите и властта постигнаха споразумение. Бе подписан меморандум, с който се забранява вноса на слънчоглед от Украйна.

Кабинетът дава 63 млв. на зърнопроизводителите

Кабинетът дава 63 млв. на зърнопроизводителите

Забраната за украински слънчоглед е да може родните производители да реализират продукцията си