С 2.7% се увеличава през май 2024 г. спрямо предходния месец общият индекс на цените на производител, който измерва промените в цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Той служи и като показател за ранно проследяване на нивото на инфлацията. Данните са на Националния статистически институт (НСИ).

Повишение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 13.5%, както и в добивната промишленост - с 3.6%. Намаление е регистрирано в преработващата промишленост - с 0.2%.

По-ниски цени в преработващата промишленост са отчетени при производството на химични продукти - с 2.2%, и в производството на лекарствени продукти - с 0.4%. Увеличават се центите при производството на основни метали - с 3.6%, а в производството на мебели - с 2.4%.

Снимка 672042

Източник: НСИ

Същевременно спрямо май 2023 г. при общият индекс на цените на производител се отчита спад с 1.2%. На годишна база намаляват цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 14.9%. Увеличение се отчита в добивната промишленост - с 14.6%, а в преработващата - с 2.8%.

В преработващата промишленост се вдигат цените при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 9.6%, както и в производството на изделия от каучук и пластмаси - с 9.0%. Съществено спад се наблюдава при обработката на кожи, производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 9.6%, както и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7.7%, а в производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.8%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар се увеличава с 4.5% за месец. Повишение е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15.2%, както и в добивната промишленост - с 4.3%. Спад се отчита в в преработващата промишленост - с 0.8%.

Снимка 672041

Източник: НСИ

По-ниски цени са цените в преработващата промишленост при производството на химични продукти - с 3.3%, и при производството на каучукови и пластмасови изделия - с 0.7%. Увеличават се цените при производството на основни метали - с 2.1%, и в производството на напитки - с 1.2%.

Спрямо май 2023 година индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 4.3%. Спад в цените се отчита при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 13.8%. Увеличение се наблюдава в добивната промишленост - с 10.4%, и в преработващата промишленост - с 0.6%.

Промишлените продукти, произведени в България, са поевтинели с 1.6% през март

Промишлените продукти, произведени в България, са поевтинели с 1.6% през март

Спад от над 30% е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ

В преработващата промишленост нарастват цените при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 8.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8.2%, и при производството на облекло - със 7.9%. Намаление е регистрирано при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 8.6%, в производството на лекарства - с 8.3%, и при производството на химични продукти - с 8.1%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през май 2024 г. намалява с 0.1% спрямо април т.г., а спрямо съответния месец на 2023 г. увеличава с 4.1%.

НСИ: Основен проблем за бизнеса остава недостигът на работна ръка

НСИ: Основен проблем за бизнеса остава недостигът на работна ръка

Друг проблем е несигурната икономическа среда