В район с висока безработица у нас изпитват глад за работна ръка. За абсурдната ситуация сигнализирал пред Нова телевизия един от най-големите работодатели в Търговищко. Той предлага постоянна заетост за шивачки, но от месеци не може да намери хора. Добрата заплата и атрактивните бонуси не се оказали примамливи за търсещите работа. Именно заради това инвеститорът е на път да се откаже от разширяване на дейността си у нас.

Обява за работа в шивашки цех в Търговище гласи, че се предлага заплата над 600 лева, 8-часов работен ден, служебен транспорт и бонуси – ваучер за храна, масажистка, зъболекар и фризьорка на повикване. Общо се събирали над 700 лева. Във въпросния шивашки цех работят над 350 души, като някои от тях дори повече от 20 години. Нови желаещи обаче липсват.

Над 8200 са безработните в областта, а броят им расте. Незаетите над 50 години са най-много. Близо 1000 са младежите до 29 години, които търсят работа. По последни данни безработицата в област Търговище е 16.8 %. Тя е почти двойно по-висока от средните стойности за страната. Проблемът с намирането на хора обаче не е само в шивашката индустрия. Заведения също от дълго време търсят сервитьори.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че вече 7-8 години пазарът в България е близко до Европейския съюз, а от две години родният пазар на труда работи заедно с европейския. Той отбеляза, че отдавна са предупреждавали за това явление – българите предпочитат да заминат в Европа и да работят там.

„Като започнем от нискоквалифицирания труд, където хората изкарват по 5-6 до 7 евро на час, в която и да е европейска държава на черно в строителството. Тези хора изкарват по 800-900 до 1000 евро от това да бъркат бетон в строителството. През тези 7-8 години се образуваха анклави на българи, които живеят и работят в чужбина”, коментира още Пламен Димитров.

Той смята, че ръстът на заплатите със 7-8 % годишно трябва да бъде ускорен. Пламен Димитров смята, че има възможност за вътрешно преразпределение в много от секторите, където има глад на кадри.