Близо 3 милиони души могат да загубят акциите си, придобити по време на масовата приватизация, съобщиха от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).
Те настояват за оттегляне на Концепцията за личните сметки на физически и юридически лица, водени от "Централен депозитар" АД.

Искат да се намалят и дори премахнат таксите за управление, прехвърляне и най-вече за наследяване.

Работодателската организация е основен изразител на интересите на емитентите (тези, които са издали базовите ценни книжа). Според АИКБ концепцията, която е предложена за обществено обсъждане противоречи и на Конституцията, и на Договора за функциониране на Европейския съюз.

В концепция е предвидено въвеждане на задължително прехвърляне на акциите от Регистър А на Централния депозитар в Регистър Б към инвестиционни посредници.

Така всеки собственик на акции ще бъде принуден в до 1 година да ги прехвърли на инвестиционни посредници. Ако през тази една година собственикът на акциите не ги прехвърли доброволно, те ще се прехвърлят без негова воля в специално създаден инвестиционен фонд, срещу дялове от фонда.

След изтичане на нов срок и при липса на действие от страна на притежателите на дялове, дяловете им ще бъдат национализирани и внесени в Сребърния фонд, пише в позицията на АИКБ.

С електронна услуга проверяваме дали имаме "спящи акции"

С електронна услуга проверяваме дали имаме "спящи акции"

Много от собствениците не знаят дали притежават такива

Към момента притежателите на акции не заплащат такси на Централен депозитар. Предприятията заплащат на Централния депозитар да поддържа Регистър А. При прехвърлянето на акциите към инвестиционен посредник тези плащания ще са за сметка на акционерите.

Това означава, че на акционерите им се предлага или от безплатния за тях Регистър А доброволно да прехвърлят акциите си при инвестиционен посредник и да заплащат занапред всички дължими такси и да загубят акциите си по този начин в дългосрочен план, или да не предприемат нищо и да загубят акциите си в краткосрочен план.

От АИКБ припомнят, че представената концепция не се разглежда за пръв път. Предходна ила отхвърлена от предшественика на Съвета за развитие на капиталовите пазари.

Възраженията на Министерството на правосъдието, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите не доведоха до финал дейността на ресорната работна група, създадена от Финансовото министерство.

Работодателите приравняват конфискацията на боновете от масовата приватизация на конфискация на банков влог, по който няма движение, или на автомобил, който не се управлява, или на недвижим имот, който не се използва.