Москва може да предостави на България до 3 млрд. и 800 млн. евро бюджетен кредит за строителството на АЕЦ "Белене", с чиято реализация е ангажирана руската компания "Атомстройекспорт".

Това се казва в материалите, подготвени за обсъждане в руското правителство в Министерството на икономическото развитие, съобщава БНР.

В правителството на Русия вече са внесени съгласувани предложения за подкрепяне на руски фирми, участващи в строителството на централата.

Строителството на АЕЦ "Белене" в България, която ще бъде изградена от руската компания "Атомстройекспорт", ще се финансира от извънбюджетни източници.

Това заяви директорът на руската Федерална агенция по атомна енергия (Росатом) Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Русия няма да даде нито една копейка бюджетни пари, посочи той.

Кириенко увери, че катоцяло държавата не само не финансира строителството на ядреницентрали в чужбина, но дори получава приходи от него.

Той подчерта, че построяването на всички ядрени централи е съпроводено със сключване на търговски договори, в резултат от които Русия получава преки приходи.

Например строежа на АЕЦ "Белене" ще струва един път и половина повече, отколкото изграждането на аналогични централи в Русия.