Не виждаме загриженост от страна на столичният кмет Бойко Борисов по проблемите на "Топлофикация"-София.

Това каза Жельо Бойчев - председател на групата на общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет след среща с министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Министърът посочи, че държавата е готова да редуцира своя дял в "Топлофикация"-София и общината да придобие 75% от дружеството, вместо сегашните 52%.

Признание:
„Топлофикация" - София е готова технически, но не и финансово за новия сезон
                     Още...

Припомняме, преди дни столичният кмет обяви, че Столична община може да прехвърлим дела си в "Топлофикация"-София обратно на държавата.

На срещата в Министерството на икономиката са били обсъдени и законодателни промени в областта на енергетиката. Те предвиждат синхронизиране при поскъпването на парното и природния газ, както и криминализация на краденето на топлинна енергия.

С цел да се подобри събираемостта ще бъде предложено топлофикациите да контактуват само с едно юридическо лице във входа.

"Това се налага, защото не може да има диктат на нередовните платци спрямо редовните", коментира Димитров.

Днес ще стане ясно дали парите от когенерация (комбинирано производства на топлинна и електрическа енергия) ще бъдат достатъчни за покриване на задълженията на топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца към "Булгаргаз" за потребеното количество природен газ.