Българската търговско промишлена палата излиза с позиция, с която се обявява против подхвърлената преди празници идея държавата да стимулира студенти в определени специалности със стипендии, така че те да останат на работа в родината си.

Идеята бе това да са стипендии от по 350 лв. месечно, като следва задължението студентите да работят 5 години като чиновници.

Според БТТП възниква въпросът защо идеята е насочена към администрацията, като основният дефицит на кадри е не в администрацията, а в реалната икономика, а нуждите на бизнеса трябва да са с приоритет, тъй като той е двигател на икономиката и на устойчивото повишаване на доходите.

От БТПП припомнят, че за този проблем пише още през 1896 г. Иван Евстатиев Гешов.

От камарата посочват, че за пореден път ясно се противопоставят на раздуването на администрацията и застъпват въвеждането на електронно правителство, което въпреки всички вложени средства все още не се случва.

От камарата припомнят, че оценката на работодателите на завършилите висше образование в България е трайно негативна.

В отговорите на фирмите проличава необходимостта да се преразгледа финансирането на база брой учащи, което води до рекламиране на атрактивни на пръв поглед специалности без пазарна реализация, до огромни компромиси с качеството на обучение и до разхищение на обществен ресурс. Да има данъчни облекчения за фирми, предоставящи стипендии на студенти/ученици - това е също едно от предложенията на работодателите в анкетата.

БТПП счита, че трябва да се предвиди възможност работодатели, инвестирали в обучението на студенти, да ги задържат за определен период на работа в компаниите си на основата на предварително сключен с тях договор.

Без политическа воля, спиралата тръгва нагоре и няма да има намаляване на служителите в държавната администрация, заяват от БТПП.

Българската администрация, въпреки шумно афишираните реформи и стратегии за е-правителство, остава раздута и неефективна.

Естествено, изтичането на мозъци не може да се спре. Но задача и на държавата, и на обществото е да създадат условия част от талантливите младежи да останат, а други да се върнат.