Прекомерната административна намеса на пазара на труда и недостига на квалифицирани работници са причина за задържане на икономическия ръст в страната. Това гласи позиция на Асоциация на индустриалния капитал в България по повод приетия от правителството в понеделник проектобюджет за 2018 година.

По време на заседание на работодателите, на което бе прието становището за Бюджет 2018 г., са обсъдени и възможностите на иновациите за развитие на бизнеса.

Бюджет 2018 е добър, въпреки трудното време, уверява Горанов

Бюджет 2018 е добър, въпреки трудното време, уверява Горанов

Пред медиите, финансовият министър отчете сериозен икономически растеж

В позицията на АИКБ по проекта на Бюджет за 2018 г. се подчертава, че БВП може да се увеличи и над 3.8 - 4.2 %. Условието това да стане е, ако правителството насочи системни усилия за решаване на основния проблем на бизнеса - липсата на квалифицирани и производителни човешки ресурси.

Становището на работодателската асоциация за Бюджет 2018 беше обсъдено на заседание, проведено в понеделник. В него се предупреждава, че повишаването на равнището на заетостта (особено на нискоквалифицираните кадри) би могло да се насърчи, ако: "се пристъпи към бипартитно договаряне на минималната работна заплата по браншове, ако бъдат премахнати минималните осигурителни прагове и доплащането за прослужено време (т.нар. "класове"). Отказът от административно определяне на минималната работна заплата (МРЗ), минималния осигурителен доход (МОД) и на политика по доходите като цяло би осигурило възможност за допълнително нарастване на БВП, както и за включване в заетост на повече хора с ниска и без квалификация".

Пари за нов изтребител и за кораб са предвидени в Бюджет 2018

Пари за нов изтребител и за кораб са предвидени в Бюджет 2018

Обещават повече пари за личен и за социален асистент

Намалели са заявките за регистриране на изобретения. Това стана ясно от думите на Владимир Йосифов, директор в Световната организация по интелектуална собственост /WIPO/ пред Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България.

Според Владимир Йосифов, ако преди 1990 г. у нас са се подавали 4500 заявки за изобретения и 600 - за търговски марки годишно, то днес заявките за изобретения са 150 годишно. Молбите за регистриране на търговски марки достигат 1500. Успешните иновации обаче зависят от реализацията на пазара, категоричен е експерът.

Ако единица е инвестицията в едно изобретение, изработването на прототип ще струва - 10 единици, пробното производство - 100, а излизането на пазара - 1000, дава пример Йосифов. Индустриалната инфраструктура на малката фирма у нас, която има 10-15 служители не й позволява такива разходи за инженери, за адвокати и за маркетинг на изделието. Според директора в Световната организация по интелектуална собственост тук е ролята на АИКБ - да подпомогне малките и средни компании в страната.

Бюджет 2018 е първият, който предлага нарастване бюджетните заплати

Бюджет 2018 е първият, който предлага нарастване бюджетните заплати

Смущаващо е, че се приема за нормално държавна администрация да се издържа от такси, смята проф. Христина Вучева

Работодателите са обсъдили и мерки в Европейски и в национален план, с които да насърчат малките и средни предприятия (МСП), които произвеждат 2/3 от БВП на страната и дават работа на 3/4 от заетите у нас.


Малкият бизнес е по-уязвим, по-малко ефективен и често не може да поддържа необходимата администрация, подчерта председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. За това е важно прилагането на Акта за малкия бизнес, както и на теста за малки и средни предприятия при оценката на определени административни актове.

Втори сме по усвояване на европари за малки и средни предприятия

Втори сме по усвояване на европари за малки и средни предприятия

Евродепутатът Искра Михайлова обясни, че това се дължи на активността

Осигуряване на по-добри условия за малките и средни предприятия е един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. За това от АИКБ предлагат три мерки.
Първата е да има промяна на дефиницията за малки и средни предприятия (МСП). На тази основа да се решава дали компаниите имат достъп до финансиране от европейските фондове, до по-евтини кредити и редица административни облекчения.

Втората е въвеждане на законово задължение - както в ЕС, така и в България, за спазване на принципите "мисли първо за малките", "само веднъж" и на мълчаливото съгласие.

Третата промяна е провеждане на тест за пригодност към нуждите на МСП на всички предлагани законодателни промени.

Всички малки и средни предприятия влизат в национален регистър

Всички малки и средни предприятия влизат в национален регистър

400 хил. лева ще бъдат отделени за целта

От АИКБ съобщиха, че са приети трима нови членове. Националният съвет на работодателската организация одобри членството на "ЕВРОХОЛД БЪЛГАРИЯ" АД, на Българската асоциация за текстил и кожи и на фармацевтичната компания "АБВИ" ООД.