Няма промяна в графика на влаковете. Важно е да функционират железниците, защото това е основният начин за придвижване между селищата, областните и големите градове.

Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи транспортният министър Росен Желязков.

Продажбата на билети за БДЖ е спаднала около 4 пъти от началото на кризата. Има много празни вагони, които пътуват, но държавата плаща 80% от приходите на железниците под формата на субсидия. 

Връщат 50% от тол таксите за камиони и автобуси на метан и газ

Връщат 50% от тол таксите за камиони и автобуси на метан и газ

Това съобщиха от АПИ

БДЖ ще осигури възможността да се пътува с влак и да се спазва дистанцията, увери Желязков и посочи, че и в момента има няколко купета с по един пътник. Ежедневно по няколко пъти се дезинфекцират влаковете, взимат се всички необходими мерки.

Иначе организираният пътнически транспорт е в затруднено положение, товарният транспорт също изпитва затруднения. Всеки един от тези сектори има различна степен на затруднения. Общото, което се наблюдава в сухопътния транспорт, е трудности в обслужването на кредити. С превозвачите сме в постоянен контакт - дали заради конкретни казуси, разговори за това какви компенсаторни механизми за подпомагане, мислим в тази посока, държавата има ангажимент, увери Желязков. 

Спират междуселищните автобуси в община Балчик заради коронавируса

Спират междуселищните автобуси в община Балчик заради коронавируса

За да се избегне струпването на хора

"От град до град пътуват автобуси, но няма пътници в автобусите, което създава недостиг на ликвидност. В самите градове градският транспорт също е в затруднено положение, но в самите градове все още формата на споделяне на приходи - все пак е някаква глътка в тази ситуация. Международните автобусни превози са спрени, а междуселищните са без всякакъв приход", отбеляза транспортният министър.

При Росен Желязков няма сигнали за претъпкани автобуси, защото това е ангажимент на местната власт. Той е на мнение, че все пак физическата дистанция е видима.

Хипотезата за масови фалити би била релевантна, когато взетите мерки не вършат работа, или тогава, когато не бъдат взети никакви мерки, посочи Росен Желязков.

Той увери, че към настоящата ситуация няма критична точка по пунктовете на страната за преминаването на камионите. Автоинстукторите и всички от сектор "Транспорт", които изпитват преки затруднения по време на кризата с коронавируса, ще бъдат взети предвид по време на мерките за компенсиране, допълни Росен Желязков.