Държавата загуби милиони от скандалните заменки на атрактивни гори, които продаде на ниски цени на неслучайни хора. Това е мнението на еколози, изразено пред БНР.

Брюксел оцени това като незаконна държавна помощ, а преди две години от агроведомството се заканиха да си върнат 80 милиона. Към момента държавата не само не си връща, а и плаща стотици хиляди левове по дела за заменките.

Спират сечта в държавните гори до края на годината

Спират сечта в държавните гори до края на годината

Ще изпращат и мобилни екипи от Изпълнителна агенция по горите

По думите на директор на агенцията по горите Александър Дунчев бюджетът за бензина на горските инспектори в момента трябва да се плащат на частни фирми, които се чувстват ощетени от заменките. "Ние не знаем тепърва какви разходи ще дойдат от другите сто дела, които се водят за заменките, супер скандално е", каза Дунчев. Според него така наречените заменкаджии печелят делата със съдействието на вещи лица в съда.

"Гори са били оценявани преди години за по 10 лева на квадратен метър, после те са били препродавани от новите им собственици за по 100 лева или повече. В момента вещите лица казват в съда, че нито са десет лева реалните цени, нито сто лева, а пет лева", каза Дунчев.

Пчелините в държавни гори ще се разрешават от Горските стопанства

Пчелините в държавни гори ще се разрешават от Горските стопанства

С промените се определя и минимална и максимална площ

Според Дунчев единственият шанс е политическо решение, което да доведе до доброволно връщане на земите.

Решението на Европейската комисия касае 25 000 декара държавни гори, предоставени на частни лица в периода 2007 - 2009 година.

"Това са най-ценните гори на България по Черноморието, в подножието на Рила и на Пирин, в Родопите. Тези гори включват частично и дюни. Като заменка са предоставени над 3000 дка дюни с дървесна растителност по протежение на най-красивия и дълъг плаж в България камчийски пясъци. Изключителна красота, попаднала в ръцете на частни фирми за жълти стотинки при реална цена от над 100 лева на квадратен метър. Тези гори имат шанс да бъдат върнати на държавата", обясни Дунчев.

Към момента 132 са заменките, за които ЕК иска действие. За пет от тези заменки има положително решение.

Държавата изкупи близо 1800 дка частни гори през 2020 г.

Държавата изкупи близо 1800 дка частни гори през 2020 г.

Инвестирани са над 1,1 млн. лева за целта

Според Дунчев единственият шанс е политическо решение, което да доведе до доброволно връщане на земите.

ЕК е дала на държавата да реши проблема две години. Това се е случило през 2014 година.

Според Дунчев седем години нищо не е направено по случая. "Блокирали сме пари на куп бизнеси и по Закона за горите нямат право да оперират със заменените гори. Съдебните дела изискват нови оценки, нови процедури, което после пак ще се обжалва и така ще си циклим години", каза Дунчев, който очаква тези държавни гори още години да не бъдат застроени. Той е категоричен, че политиците имат интерес да решат проблема кардинално.