4 517 612 електронни винетки са продадени до 8 юли. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на изслушване в парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление за напредъка по въвеждането на електронната система за таксуване.

Само за периода от 20 април до момента продадените е-винетки са 1 630 029.

По думи на министъра приходите от електронни винетки са 257 826 706 лв., като от 20 април до 8 юли те са над 75 млн. лв. Тя посочи, че се запазва тенденцията 80% от постъпленията да са от таксуване на превозни средства до 3,3 т., 5% - от превозни средства от 3,5 т. до 12 т., и 15% от превозни средства над 12 т.

АПИ подписа с нова фирма за събиране на тол такси и винетки

АПИ подписа с нова фирма за събиране на тол такси и винетки

“Конкорд Смарт Инфраструктура” АД иска да продава електронни винетки и тол продукти

Аврамова прогнозира, че до края на годината приходите от електронни винетки ще бъдат не по-малко от 400 млн. лв. По нейни думи с въвеждането на тол системата ще има повишение на приходите за изграждане на пътища - според предложения по-мек вариант на тарифа се предвижда постъпленията от тол такси да са около 550 - 650 млн. лв. годишно.

Аврамова отчете и че жалбите за двойно плащане и неиздадена електронна винетка са намалели значително - след 20 март те са едва 29.

С увеличаването на състава на отдел "Контрол и правоприлагане" от 441 на 567 служители се създадоха условия за посрещане на интензивния летен трафик с разширен 12-часов прозорец на работа на мобилни екипи, изтъкна Аврамова и допълни, че от 20 април досега са извършени 436 226 проверки. Това е със 15 % повече спрямо направените от старта на системата до тогава. 17% от всички нарушения са на пътни превозни средства, управлявани от чужденци, а 90 % от нарушителите са се възползвали от правото си да платят компенсаторни такси, каза още министърът.

АПИ отрича твърдения за изтичане на пари от тол таксите

АПИ отрича твърдения за изтичане на пари от тол таксите

До момента са продадени 4 350 665 е-винетки на стойност над 250 млн. лв.

От въведената нова контролна схема приходите от доброволно платени компенсаторни такси за нарушения са близо 20 хил. лв. дневно - към момента те са общо 2 043 334 лв.

Аврамова съобщи и че са издадени разрешения за строеж за 218 контролни единици. До момента са монтирани 77 нови стационарни камери, монтирани са фундаменти за 18 рамки, а други 5 са изцяло оборудвани. Към 16 август системата ще бъде готова технически и ще има достатъчно рамки за контрол по РПМ, увери министърът.

От своя страна заместник-министър Николай Нанков допълни, че разговорите с превозвачите за тарифите и обхвата на пътищата, за които ще се плаща тол такса, продължават.

Шефът на АПИ уверява, че няма да има отлагане на тол системата

Шефът на АПИ уверява, че няма да има отлагане на тол системата

По думите на Георги Терзийски въвеждането на системата е основен приоритет