От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) подписаха договор с "Конкорд Смарт Инфраструктура" АД за Национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси - винетки и тол.

Според Общите условия от днес, 9 юли, започва 10-дневният срок, в който дружеството трябва да докаже оперативна съвместимост с толсистемата. Договорът ще влезе в сила след доказване на съвместимост и може да започне дейност по предоставяне на услуги. 

АПИ избра трети толоператор

АПИ избра трети толоператор

Към момента Агенцията има договори с още 2 компании за събирането на пътните такси

До момента АПИ има договор за Национален доставчик на услуги с "Интелигентни Трафик Системи" ЕАД. С втория регистриран кандидат - "Телетол" АД, договорът в частта за продажба на електронни винетки беше прекратен, тъй като фирмата не успя да докаже оперативна съвместимост с електронната система.

Припомняме, от "Телетол" имаше обвинение към АПИ и тол управлението, че създават монопол в тол системата. От АПИ отговориха, че няма монопол, а фирмата не била отговорила на изискванията за съвместимост. 

АПИ отрича твърдения за изтичане на пари от тол таксите

АПИ отрича твърдения за изтичане на пари от тол таксите

До момента са продадени 4 350 665 е-винетки на стойност над 250 млн. лв.

На 4 юни 2019 г. заявление за регистрация подаде и четвърти кандидат за национален доставчик на услуги - "Иком" ООД. Тази фирма е още в първия етап от процедурата - да се установи дали отговаря на условията и едва тогава да се впише в регистъра. От "Иком" искат само да събират тол такси, не и да продават електронни винетки.

Ден по-рано е подала заявление за национален доставчик фирмата"Конкорд Смарт Инфраструктура" АД - на 3 май 2019 г. Решението за вписване на фирмата в Регистъра на Националните доставчици на услуги е от 16 май 2019 г. На 18 юни 2019 г. от Управителния съвет на агенцията решиха да подпишат договор. 

Шефът на АПИ уверява, че няма да има отлагане на тол системата

Шефът на АПИ уверява, че няма да има отлагане на тол системата

По думите на Георги Терзийски въвеждането на системата е основен приоритет

На 16 август ще стартира реалното тестване на тол системата на терен, а пък до два месеца пък се очаква да станат ясни и крайният ѝ обхват и тарифите. Предвиждат се три начина за тол таксуване - маршрутна карта, GPS тракери и бордови устройства.На 3 юли пък ще се състои нова среща с превозвачите, на която ще бъдат обсъдени тарифите. От работодателските организации също се изказаха против предложените цени и поискахаотлагане на въвеждането на системата.