Европейската комисия е отхвърлила искането на Министерство на земеделието за целогодишно подпомагане на млекопроизводителите.

Това съобщи министър Валери Цветанов, цитиран от БНР.

Не са потвърдени и исканията за субсидирането на тютюнопроизводството.

Съгласно подписано споразумение между животновъдите и бившия министър на земеделието Нихат Кабил на млекопроизводителите трябваше да се изплаща целогодишна субсидия от 20 стотинки на литър за произведено качествено мляко.

За изплащането на субсидията са необходими около милион и половина лева. Те са налично, но Еврокомисията трябваше да разреши тяхното използване.
При неспазване на регламентите и изплащане на такава помощ без съгласие от ЕС, страната ни би понесла загуби в размер на 400 000 лв.

Министър Цветанов съобщи още, че проверката на ЕК на системата за единно плащане на площ е показала закъснение и множество грешки.

От следващата седмица в министерството започва работа специална група, която ще проверява всички жалби срещу решенията на Разплащателната агенция.

Очаква се активно да заработи и арбитражната комисия, която ще проверява двойно декларираните площи. 5% от заявените за подпомагане площи у нас са наддекларирани, съобщи още Цветанов. За сравнение в ЕС този процент е не повече от 2