Тенденциите показват, че при настоящия темп на развитие на дигиталната икономика през 2020 година ще има недостиг от 750 хиляди ИКТ специалисти. Това заяви евродепутатът (ГЕРБ/ЕНП) Ева Майдел в хода на Европейската бизнес среща - форум на високо равнище, на който се обсъждат предизвикателствата пред настоящето и бъдещето на икономиката на Европа.

Едва половината читалища имат компютри и интернет

Едва половината читалища имат компютри и интернет

246 читалища са създадени в България за последните 5 години

По думите на евродепутата хората са най-важния ресурс за дигитализацията, те са в основата на иновациите, а дефицитът на специалисти ще бъде сериозно предизвикателство, което трябва да се адресира незабавно чрез обучения и преквалификации.

"Седем технологии имат най-голям принос за дигиталната революция - това са изкуственият интелект, автономните превозни средства, големи данни, 3D-принтиране, интернет на нещата, роботика и дронове и социалните мрежи", коментира Майдел по време на дискусионния панел за предизвикателствата пред дигиталната индустрия.

Според Майдел обаче има проблем в комуникирането как точно тези технологии улесняват живота ни. Това създавало предпоставки за всяване на страх у обществото, че роботите например ще ни превземат.

300% ръст на ИТ секторът у нас за последните 7 години

300% ръст на ИТ секторът у нас за последните 7 години

В ИТ сектора са заети около 51 хиляди души

Сред специалните гости на срещата на високо равнище бяха председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, еврокомисарите Катайнен, Домбровскис, Малмстрьом, Московици, както и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Милиард евро е годишният оборот от ИКТ бранша

Милиард евро е годишният оборот от ИКТ бранша

Около 10 хиляди са фирмите работещи в сектор ИКТ и 40 хиляди за заетите в него