"Еврохолд България" АД внесе жалба в Административния съд срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да забрани сделката за активите на чешката ЧЕЗ в България, съобщи money.bg.

В отделно съобщение от ЧЕЗ също са заявили, че са обжалвали решението.

Споразумението за €335 милиона беше блокирано на 24 октомври т.г. от регулатора. В решението си от Комисията посочиха като причина пазарната мощ на "Еврохолд" на застрахователния пазар и един конкретен продукт, свързан с енергийния пазар. Въпреки че българският холдинг декларира пред КЗК, че е готова да не разработва и продава подобен продукт, Комисията все пак блокира сделката.

Европейската и световна практика в развитите страни е регулаторите да работят заедно с компаниите по постигане на условия, в рамките на които конкуренцията на пазарите няма да бъде нарушена, а не блокиране на сделката.

Комисията забранява за втори път продажбата на активите на ЧЕЗ у нас.

ЧЕЗ обжалва блокираната сделка с "Еврохолд"

ЧЕЗ обжалва блокираната сделка с "Еврохолд"

Компанията ще търси правата си и пред международен арбитраж

Междувременно от "Еврохолд" съобщиха още, че продължава по изпълнението на обявената през октомври стратегия за създаване на силна регионална ютилити компания в рамките на холдинга по модела на "Евроинс Иншурънс Груп" АД (EИГ), която е една от големите застрахователни групи в Югоизточна Европа (ЮИЕ).

Компанията запазва интереса си към придобивания в енергийния сектор в региона и вижда в тях възможност за диверсификация на портфолиото си. Компанията потвърди, че има интерес към активите на ЧЕЗ в съседна Румъния.

Самата ЧЕЗ съобщи днес, че е получила интерес от над 30 купувачи за бизнеса си в южната ни съседка. Очаква се първоначални предложения да бъдат изпратени през декември, а през второто тримесечие на 2020 - конкретни оферти. Надеждите са сделката да бъде сключена до края на първото полугодие на 2021 г.

"Еврохолд" приема отказа за ЧЕЗ като позитивна оценка

"Еврохолд" приема отказа за ЧЕЗ като позитивна оценка

Решението на КЗК потвърждавало финансовата мощ на холдинга

Припомняме, че Комисията за защита на конкуренцията не разреши на "Еврохолд" да закупи активите на доставчика на ток, от компанията майка в Чехия съобщиха, че най-вероятно ще обжалват решението.

След като КЗК обяви решението си, от "Еврохолд" също излязоха със позиция. Според тях блокирането на сделката всъщност е позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга и като потвърждение за възможностите на компанията да реализира мащабни придобивания.

Припомняме, "Еврохолд" влезе в сделката за ЧЕЗ през април, след като КЗК отстрани "Инерком" от процедурата. На 20 юни 2019 г. "Eвpoxoлд Бългapия" купи ЧЕЗ cлeд дълги пpeгoвopи мeждy чeшĸoтo дpyжecтвo и бългapcĸaтa "Инepĸoм".

Не разрешиха на "Еврохолд" да купи активите на ЧЕЗ

Не разрешиха на "Еврохолд" да купи активите на ЧЕЗ

Според КЗК сделката ще възпрепятства пазарната конкуренция

Именно новината, че "Инерком" иска да купи ЧЕЗ предизвика скандал и в правителството, и в българското общество. Bъпpeĸи пъpвoнaчaлнaтa cдeлĸa, пpидoбивaнeтo бe cпpянo oт Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa cлeд шyмнo пpoтивoпocтaвянe oт пoчти вcичĸи пoлитичecĸи cили. Лично познанство бе повод министър Теменужка Петкова да си подаде оставката, която обаче не бе приета.

Обвинения за тъмна сделка бяха отправени и при новината, че "Еврохолд" преговаря с ЧЕЗ.

През август "Еврохолд България" подаде искане в антимонополната комисия за сделката с ЧЕЗ.

КЗК образува производство за активите на ЧЕЗ-България

КЗК образува производство за активите на ЧЕЗ-България

"Ийстърн Юръпиън електрик Къмпани" Б.В. иска да придобие "Еврохолд България"