От 9-те проверени операции в земеделието Европейската сметна палата не е открила никакви грешки. Това стана ясно думите на заместник-председателя на българската Сметна палата Илиана Иванов по време на брифинг "Устойчив напредък в управлението на европейските финанси".
По думите й изненадата в този годишен доклад е свързана със земеделието.

Докладът на Европейската сметна палата представи председателят й Клаус-Хайнер Лене. Той заяви, че е необходимо европейското финансиране да стане по-прозрачно и да се разбере кой стои зад него, за да не се допускат грешки и слабости.

Няма проблем с европарите за земеделие, сигурен Порожанов

Няма проблем с европарите за земеделие, сигурен Порожанов

Реколтата за тази година е рекордна

На въпрос обаче какви са стъпките за това, Лене обясни, че това, което прави Европейската сметна палата е насочено към одита затова как се изпълняват европейските бюджети. как се харчи и с какво допринася европейският бюджет. Лене добави, че новата финансова рамка трябва да бъде насочена към по-добър достъп на всички към европейските средства.

По темата за корупцията Европейската сметна палата не може да даде конкретен отговор затова дали България е сред засегнатите страни. Това, което е установено, са 11 случая за съмнения за корупции и измами, посочи Лене.

5 партии срещу номинацията на Пламен Георгиев за шеф на Антикорупцията

5 партии срещу номинацията на Пламен Георгиев за шеф на Антикорупцията

КПКОНПИ ще се превърне в оръжие срещу неудобните и чадър за приятелите на властта

Той заяви, че те касаят всички европейски държави и са препратени към Европейската служба към борба с измамите (ОЛАФ).

"На европейския бюджет не му липсва гъвкавост, защото 80-90% от него са предопределени за следващите 7-10 години", каза още той. Лене допълни и че ЕСП има ограничен мандат, що се отнася до Европейската централна банка.