Фермери блокираха основния път от Кърджали към пет общини в района в знак на протест срещу спрените от Европейската комисия пари за българското земеделие.

Стопаните спряха движението на автомобили за половин час. Така те блокираха един от най-натоварените пътни участъци в района, но недоволство срещу шофьорите нямаше.

Фермерите смятат, че решението на Европейската комисия е несправедливо и потърпевши от него са единствено българските производители.

Голяма част от тях са взели кредити за поддържане на фермите и изхранване на животните, които сега трудно ще върнат.

Без европейските субсидии животновъдството в Източните Родопи няма да издържи и ще фалира, твърдят протестиращите. Някои от тях вече са решили да ликвидират елитните стада.

Недоволните стопани поискаха да им бъдат изплатени евросубсидиите за пасища и за предадено мляко за миналата година. Вместо пари, те получавали санкции от разплащателната агенция.

Протестът на фермерите ще продължи и идната седмица.

По повод докладите на Европейската комисия от парламентарната Комисия по земеделие заявиха, че не са вникнали достатъчно отговорност в същността на препоръките, отправени от одитните и проверяващи мисии на ЕС.

Депутатите от комисията изказват безпокойство, че дейността на централните звена и техните структури по места не отговарят на очакванията на производителите и реалните потребности и възможности на земеделието.

Представителите искат от институциите структурни и кадрови решения, които гарантират ефективна работа по прилагане на програмите.