И шефката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова подкрепя идеята на вицепремиера Валери Симеонов и работодателите да отпадне клас "прослужено време".

"Като икономист смятам, че класът е остаряло понятие", коментира тя в кулоарите на парламента.

Валери Симеонов склонен да отпадне клас "прослужено време"

Валери Симеонов склонен да отпадне клас "прослужено време"

Работодателите искат МРЗ да е обвързана със средната заплата за страната

При държавните служители класът е станал част от основната заплата и нямало намаление на възнагражденията им. Тя е за нужните промени в Кодекса на труда, за да има равнопоставеност между частния и държавния сектор.

Това дали имаш повече години прослужено време не означава, че ти си по-висококвалифициран и имаш по-добра производителност от някой млад човек, който е започнал работа преди 5 години, убедена е герберката.

Размерът на заплатата на всеки един работещ трябва да отговаря на неговата квалификация и производителност на труда, посочи още Менда Стоянова.

Бизнесът иска да отпадне добавката за прослужено време

Бизнесът иска да отпадне добавката за прослужено време

Предлагат преструктуриране на работната заплата

От ДПС обаче са притеснени от идеята за отпадането на клас прослужено време. Ако този клас отпадне и това доведе до намаление на доходите, това ще създаде огромно напрежение в обществото, коментира Хасан Адемов от ДПС.

Според него ситуацията с класа при държавните служители e различна ситуация. Държавата плаща личната осигуровка на служителите, коментира той.

Класът за прослужено време е една от вечните теми между работодатели и служители, обясни Адемов. Този въпрос трябва да се обсъди и в обществото, и в Националния съвет за тристранно сътрудничество, и в Народното събрание, смята той. По темата трябва да има и консенсус в обществото.