Девет вериги магазини, продаващи нехранителни стоки, изразяват учудване и несъгласие със заповедта на здравния министър за изискването за зелен сертификат. Мярката се отнася за пазаруване в магазините, продаващи нехранителни стоки, с търговска площ над 300м2.

В съвместно становище от Aiko XXXL, Technopolis, Praktiker, Jumbo, Como, Technomarket, Praktis, Domko и Mömax предупреждават, че прилагането на заповедта ще има негативните последици върху здравето на хората и върху конкуренцията на пазара на стоки за дома и бита, мебели, детски играчки, електроника, строителни материали.

Те подчертават, че приветстват мерките, които правителството предприема, за ограничаване на кризата. Не са обаче съгласни с изискването всички, които пазаруват в магазини над 300 кв.м. за нехранителни стоки, да притежават зелен сертификат, за да бъдат допускани в магазина.

Обединеният български бизнес: Мерките дискриминират част от бизнеса и няма да са ефективни

Обединеният български бизнес: Мерките дискриминират част от бизнеса и няма да са ефективни

Зеленият сертификат да важи само, когато страната е в "червена" зона

Наредбата не създава предпоставки за ограничаване разпространението на вируса, а напротив - давайки значителна свобода на по-малките и тесни обекти, способства концентрирането на хора (при това без отрицателен тест или сертификат за ваксиниране) именно в обекти, където е по-трудно да се организират противоепидемични мерки и е почти невъзможно да се контролират мерките, посочва се в съвместната позиция и се допълва, че в големите търговски обекти не се наблюдава и трудно може да стане струпване на хора. По тази причина наредбата не е ефективна и не е в интерес на хората.

От деветте вериги магазини са категорични, че в условията на развиваща се пандемия би следвало всички бизнеси да бъдат равнопоставени. Според тях обаче в настоящата ситуация се изкривява конкурентната среда в най-активния период на пазаруване преди Коледа, някои са облагодетелствани за сметка на други, а като възможна последица от това ще е и засилен стимул за некоректно ценообразуване от страна на привилегированите обекти, което също не е в интерес на потребителите.

Пореден протест в София срещу зеления сертификат

Пореден протест в София срещу зеления сертификат

"Не" на задължителното ваксиниране, обявиха демонстрантите

Те подчертават, че големите търговци на нехранителни стоки систематично стимулират служители да се ваксинират и спазват всички противоепидемични мерки и не са спирали да подкрепят усилията за възстановяване на държавата и да работят "на светло".

В становището се заявява, че мерките на правителството трябва да са преди всичко ефикасни за хората и справедливи за бизнеса, като те следва да бъдат еднакви за целия нехранителен сектор, включително за обектите под 300 кв.м. както и за площите с нехранителни стоки в хипермаркетите, продаващи хранителни и нехранителни стоки. Така в най-голяма степен ще се запази здравето на хората и конкурентен пазар в техен интерес и в интерес на икономиката на страната, категорични са търговците.

Адвокат: Зеленият сертификат удря по лекари, хора с автоимунни заболявания, бизнес

Адвокат: Зеленият сертификат удря по лекари, хора с автоимунни заболявания, бизнес

Отразява се и на обществото, което не може да получи медицинска помощ