Българската стопанска камара не подкрепя предложението да не се изплаща обезщетение за първия ден от болничните. Това става ясно от нейна официална позиция.

Според БСК подобно предложение е поредното доказателство, че държавата не е в състояние да приложи адекватен механизъм за контрол на тази порочна практика.

В продължение на 10 години работодателите са "санкционирани" за първите три дни от временната нетрудоспособност на служителите си, а сега се предлага тази отговорност частично да се споделя от осигурените лица, посочва се в становището.

От Камарата са категорични, че опитът една обществена несправедливост да се излекува с въвеждането на друга ще задълбочи дисбалансите в осигурителната система и ще повиши социалното напрежение.

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Не е ясно кой е предложил първият ден болничен да не се заплаща

Менда Стоянова и Юлиан Ангелов се изказали неподготвени според Горанов

Те са на мнение, че за решаването на проблема с фалшивите болнични е необходим пакет от мерки, а не с едностранчиви решения.

От БСК напомнят, че при представянето на проекта на Закон за бюджет на ДОО за 2020 г. са възразили срещу забавянето на необходимите реформи в пенсионно-осигурителната система, включително срещу съхраняването на режима на изплащане на обезщетенията за първите три дни от болничните, както и липсата на подход за промени в медицинската експертиза на работоспособността и уврежданията. Напредък според тях обаче няма.

Те посочват, че идеята за неизплащане на обезщетение за първия ден болнични на осигурените лица санкционира мнозинството коректни лица заради малцинството некоректни.

КНСБ: Борисов да се оттегли за болничните, ще поведем хората

КНСБ: Борисов да се оттегли за болничните, ще поведем хората

АИКБ: Докато се правим на болни, вместо да работим, ще ни е това дереджето

Битката с некоректните е изцяло ангажимент на държавата, която следва да въведе необходимите механизми за недопускане на злоупотреби и ефективно санкциониране на нарушителите, категорични са от БСК.

Според тях предложението подкопава доверието към осигурителната система.

Те напомнят, че е работодателите и работниците имат ангажимент да внасят осигурителните си вноски, а държавата - да изплаща необходимите обезщетения за всеки осигурителен случай.

От БСК посочват и че задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични е било въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години.

Според тях по този начин работодателите са облагани тройно - чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от болничните и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници.

ДПС против скритото увеличение на осигурителната вноска

ДПС против скритото увеличение на осигурителната вноска

Засягат се и права на работници

Припомняме, че мярката беше представена вчера след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

Малко по-рано днес от думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното вчера предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.Той обаче отрече твърденията и заяви, че така и не е ясно кой е предложил първият ден от болничния да е за сметка на болния.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

За болно дете и трудова злополука да се заплаща и първия ден от болничните

За болно дете и трудова злополука да се заплаща и първия ден от болничните

Държавата подпомага бедните пенсионери, но под условие, твърди Менда Стоянова