Създавам временен икономически съвет, с който да изработим мерки за подкрепа на бизнеса в София. В него съм поканила икономисти и експерти, а целта ни е да помогнем на тези сектори, които са ключови за града ни и сега изпитват сериозни затруднения.

Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в профила си във "Фейсбук".

Предложенията, които имат до момента са:

- Освобождаване от наем за периода на извънредно положение на тези наематели на общински имоти, чиито обекти не са работили.

- Освобождаване от такса "тротоарно право" на тези търговци, които са затворили обектите си за периода на извънредното положение.

- Фонд за банкови гаранции за кредити на малкия и среден бизнес, засегнат от кризата, в размер 1 млн. лв. Този финансов инструмент ще е към Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия.

- С 2 месеца се удължава срокът за плащане с отстъпка на местните данъци (недвижими имоти и МПС). До сега отстъпката от 5% се ползваше до края на април, а сега срокът ще е краят на юни.

Хотелиери и ресторантьори остават недоволни от властта

Хотелиери и ресторантьори остават недоволни от властта

Да се отменят данъци, такси, наеми, властта да поема целите заплати на служители

Тук можете да видите промените, които се правят със Закона за извънредното положение, който вече е обнародван, можете да видите тук: https://bit.ly/2QCl80v

Припомняме, че туристическият сектор поиска от държавата подобни мерки за справяне с кризата заради пандемията.

Според тях предложеното от властите до момента не е достатъчно.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че секторът има ресурси, за да се справи.