"Изпращаме безпрецедентна в икономическо и социално отношение година. Тази криза, която ни застигна, е доста различна от кризите, които сме имали преди. Тя беше синхрон за целия свят. Самата пандемия предизвика изключително много социални и други проблеми, които се отежняват от икономическата ситуация. Но ние ще възстановяваме икономиката и в България, и в Европа със здрав финансов сектор., каза главният икономист на Българска банка за развитие (ББР) Илия Лингорски за "Денят ON AIR".

БСК: Бизнесът няма достатъчно информация за кредитите през ББР

БСК: Бизнесът няма достатъчно информация за кредитите през ББР

За 393 000 микро-, малки и средни компании липсата на ликвиден ресурс е проблем

"Но в България кризата ни завари с публични финанси от една страна, а от друга страна - банкова система в много добро състояние., коментира още Лингорски.

Стабилността е резултат на години усилия и правилна политика.  Според него е важно и какви ще бъдат структурните промени в процеса на възстановяване.

ББР облекчи значително условията за безлихвените кредити за граждани

ББР облекчи значително условията за безлихвените кредити за граждани

Лимитът на гарантираните от ББР безлихвени заеми е увеличен от 4500 на 6900 лева?

"От една страна виждаме, че тази криза беше един ускорител за дигиталния сектор, а и като цяло за дигитализацията на много бизнес процеси. Самата ситуация го наложи. Но от другата, предвид и политиките, които са на ниво ЕС, говорят за продължаващо и вече по-високо приоритизиране на подкрепата на инвестициите, особено когато става въпрос за една по-зелена икономика, която е с по-ефективно използване на ресурсите", категоричен е експертът.

Припомняме, че по-рано този месец, ББР облекчи значително условията за безлихвените кредити за граждани.

От 4500 лимитът бе увеличен на 6900 лева, но и се разшири обхватът на хората, които могат да го получат.

Лъчезар Борисов: 22 641 кредита са гарантирани от ББР

Лъчезар Борисов: 22 641 кредита са гарантирани от ББР

Може да се кандидатства за кредит и след приключване на неплатения отпуск

Максималният срок на погасяване на гарантираните от ББР кредити за граждани е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.