Нужно е спешно да се реализират предложените от Асоциацията на организациите на българските работодатели реформи в сектор енергетика. Това заявяват в своето становище от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).
След като миналата седмица след спешна среща в Министерски съвет недоволството им беше потушено, днес от АИКБ посочват, че ако до 21 февруари не стартира поетапно изпълнение на предложените мерки, Националният съвет на АИКБ е възложил на председателя Васил Велев стартира преговори с представителните на национално равнище работодателски организации за подновяване на искането за оставка на ресорния министър.

Работодателите искат оставката на Теменужка Петкова

Работодателите искат оставката на Теменужка Петкова

Енергийният министър не се справя със сектор "Енергетика", смятат от АИКБ, БСК, КРИБ

По време на заседанието още веднъж беше заявена и готовността за провеждане на протест срещу повишението на цената на електроенергията в края на месеца.

От АИКБ напомнят и най-спешните мерки: санкционирането на нелоялните търговски практики, прекратяване или предоговаряне на договорите с американските централи. Необходимо е също спешно излизане на борсата на ВЕИ, когенерации и обезпечаване на доплащанията чрез договори за разлики, както и подходящи продукти, които да се търгуват на борсата.

Работодателите излизат на протест срещу поскъпването на тока

Работодателите излизат на протест срещу поскъпването на тока

НСИ отчете поскъпване на цените за декември 2017 г., мотивират се от БСК

Ръководството на АИКБ изразява и подкрепата си за измененията на приетия на първо четене законопроект на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Работодателската организация отчете сериозен недостиг на квалифицирани работници в следствие на големия брой пенсиониращи се лица и все по-малкия брой младежи, които завършват средно образование. Необходимостта от облекчаване на достъпа до работа в България е крайно наложителен, тъй като се очаква в средносрочен план тази тенденция да продължи.

Работодателите искат отпадане на ограниченията за наемане на работници от трети страни

Работодателите искат отпадане на ограниченията за наемане на работници от трети страни

Има недостиг на близо половин милион работници

На заседанието е приета и позиция на АИКБ относно дефиницията за малки и средни предприятия, определена от ЕС и възприета в Закона за малки и средни предприятия у нас. Сред предложенията, които АИКБ ще отправи с искане за корекция в дефиницията, са да се предприемат мерки за актуализиране на прага, както и да се даде възможност компаниите сами да избират по кои два от трите количествени изисквания да се дефинират. Това са среден брой служители, нетен оборот и обща сума на баланса.