Малките кабелни оператори от Югозападна България (Кюстендилска и Дупнишка област) настояват прокуратурата и ГДБОП да се самосезират, за да видят как се разпространяват телевизиите в малките населени места. Изводът, който те правят от извършените акции на ГДБОП е, че няма институционална воля за решаване на големите проблеми.

На пресконференция в БТА управителят на "Кабел Сат Запад" Вилимир Алтънов посочи, че към момента при кабелните оператори от Югозападна България няма постъпил констативен протокол за извършени нарушения от извършените акции на ГДБОП. Освен това кабелните оператори не разполагат с описи на иззетата техника, а пък когато има бъде върната, тя вече ще бъде технически съсипана и морално остаряла

Кабелни оператори плашат със съда в Страсбург след акцията на ГДБОП

Кабелни оператори плашат със съда в Страсбург след акцията на ГДБОП

ГДБОП нарушили основни човешки права като правото на достъп по информация

Той отчете, че загубите на "Кабел Сат Запад" от акциите на ГДБОП са за над 1 млн. лв. Те се надяват с помощта на основните доставчици на съдържание и на другите кабелни оператори от страната да продължат напред.

"За нас е важно да има конкуренция, а не монопол", заяви от своя страна Марин Чукарски, управител на "Кабел Сат Запад". Той допълни, че всички мрежи са законни със съответните документи, като отчете, че след акцията на ГДБОП абонатите на телевизията са доста по-малко.

По думите на Чукарски не му се иска да вярва, че някой от големите телекоми може да стои зад акцията на ГДБОП. 

Спрените кабелни оператори обвиниха Явор Колев от ГДБОП в лъжи

Спрените кабелни оператори обвиниха Явор Колев от ГДБОП в лъжи

Не по този начин се печелел авторитет пред гражданите

Кабелните оператори негодуват, че липсата на синхрон в мерките за контрол, ги прави контролирани по Закона за МВР, вместо да бъдат контролирани като кабелни оператори. Според тях са нарушени и три европейски директиви в областта на телекомуникациите и са нарушени законодателни, регулаторни и пазарни практики в отделните сфери.

По думите на Алтънов хвърлените обвинения срещу малките кабелни оператори, че са дружества пирати не отговарят на истината. Те уважават безкрайно труда на всички участници и творци на телевизионни мрежи и никога не са позволявали да търсят и да предоставят некачествени услуги. 

Младен Маринов защити ГДБОП от протестиращите кабелни оператори

Младен Маринов защити ГДБОП от протестиращите кабелни оператори

Той не се съмнявал в професионализма на Явор Колев

Алтънов недоумява как като са под непрекъснат контрол от КРС, НАП, СЕМ и Министерство на културата могат да бъдат дружества пирати. Той посочи, че директното влизане на ГДБОП и Жандармерия е чиста проба продукция с негативни последици в редица направления.

Малките кабелни оператори са набедени за виновни, но не знаят за какво са виновни. Те обаче са категорични, че са излъчвали такива програми, за които са имали разрешение. Освен това настояват да има и ценова равнопоставеност при телевизионното съдържание. 

ГДБОП щурмува офиси на кабелни телевизии в цялата страна
Обновена

ГДБОП щурмува офиси на кабелни телевизии в цялата страна

Акцията е срещу кабелното пиратство

Припомняме, на 13 юни ГДБОП влезе в офиси на кабелния оператор "Кабел Сат Запад" в Кюстендил, Дупница, Благоевград и Гоце Делчев. При акцията бяха обискирани офиси на пет доставчици на интернет и кабелна телевизия, както и беше отнета техника. Според Националното сдружение на кабелните оператори "Клуб 2000" това е довело до финансови загуби за фирмите и са нанесени материални щети върху офисите.

Вследствие на акцията голяма част от жителите на Гоце Делчев останаха без телевизия и интернет, което предизвика протест в града. Такива недоволства имаше и в други градове по страната.

В писмо до медиите операторите информират, че операцията на ГДБОП е целяла ликвидиране на конкуренти и разчистване на пазари, използвайки държавни органи и структури.

Кабелните оператори се заканват да заведат дела срещу държавата в Съда в Страсбург, както и настояват началникът на сектор "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев да подаде оставка, а също и да поднесе публично извинение за неудобството на гражданите.