КНСБ намира за изключително неприемлив и тревожен факта, че с проекто решение се дават широки възможности за изборно прилагане на механизми за ограничение на достъпа до социално-защитни права на работниците мигранти в Европа.

В позиция, разпространена и до медиите, от КНСБ се противопоставят на писмото на премиера на Великобритания Камерън до Председателя на Европейския съвет Доналд Туск, Председателите на Комисията и на Европейския Парламент, както и до държавните ръководители, с което се предлага предоговаряне на някои нормативни инструменти на Съюза, с оглед по-голям суверенитет на държавите-членки, както и повече гъвкавост при вземането на решения и провеждането на общи политики.

От синдиката изискват България да формира сериозна позиция по въпроса, тъй като се нарушават основни договорености в рамките на Общността.

Според КНСБ предлаганите механизми не се опират на неясни термини и ситуации – например „реална и действителна степен на свързаност на лицата с пазара на труда“;, както и въз основа на предполагаеми и нереализирани събития - „… да се защитят от лица, чието лично поведение има вероятност да представлява реална и сериозна заплаха за обществения ред и сигурност“ .

Изводите, които се натрапват от писмото на г-н Камерън, което е и поводът за изготвянето на проекторешението и придружаващите го проекто-декларации на Комисията, дават ясен ориентир за насоченост на предлагания ограничителен механизъм основно към по-новите държави-членки, заявяват от КНСБ, според които предложенията ясно се засилват тенденциите за Европа на две скорости, поставят се в нови рамки някои от основните свободи и права на гражданите и се подсилват и без това съществуващите центробежни сили.

Особено обезпокоително е, че поясненията, които проекто-документът съдържа, ще служат като инструмент за тълкуване на Договорите, т.е. с това решение на държавните и правителствени ръководители на практика разширяват, преосмислят, преориентират решенията на националните парламенти.

Според КНСБ има и отчетливо противоречие между посечените тези и мантрата „намаляване на административна тежест“ и отмяна на ненужно законодателство, т.е. отмяна на регулаторни механизми и стандарти.

Едва ли едно постоянно прогресиращо премахване на „бариери“ пред бизнеса ще гарантира повишаване на конкурентноспособността, висок растеж и повече работни места, каквито са амбициите на всички национални икономики, заявяват от синдиката.

КНСБ настояват, че е тревожно, че под егидата на намаляване на регулаторната тежест върху бизнеса се прокрадват рестрикции върху утвърдени и закрепени в нормативни инструменти на Общността трудови и социални права и стандарти за работниците мигранти и техните семейства.

Опасяваме се, че обсъжданият нов акт на Европейския съвет допуска отстъпление от установената в чл.45 от ДФЕС свобода на движение, която задължава държавите-членки да премахнат всякаква дискриминация, между работниците от държавите-членки, що се отнася до заетост, възнаграждения и други условия на труд, заявяват в обръщението.

КНСБ настоява при формирането на позицията на България на предстоящото заседание на държавните и правителствени ръководители в рамките на Европейския да бъдат отчетени изложените тук аргументи, възражения и тези на КНСБ по проекта на решение.

Това означава България да се противопостави категорично на въвеждането на т.н. предпазен механизъм, който в същност е ограничителен режим, с продължителност от 4 години за социалните и трудови права на работниците мигранти, главно и преди всичко на такива от новите държави членки.

За Конфедерацията ще бъде твърде недалновидно политическо решение да се допусне движение към „Европа на две скорости”, която да намери и своето огледално отражение в „Социална Европа с две лица”.

Проявленията на европейската солидарност, на европейските ценности, на основните права и свободи на европейските граждани винаги са били и със сигурност ще останат ясен сигнал и предупреждение към гражданите на бъдещи страни членки, които за да извървят нелекия път към пълноправно членство би следвало да имат стимул и увереност в необратимостта на правата и свободите си.