Създава се криза в Европа - криза на суровини, криза на потребление. Това заяви пред БНТ Симеон Караколев от асоциацията на овцевъди и козевъди.

Нашите суровини са в голямата си част внос и това изправя пред фалити родните производители. Затова според него трябва да се акцентира на родното производство. Щаб в МЗХ изготвя инструкция за веригите, след приетото постановление от Министерски съвет

Производителите и търговските вериги стопили недоверието помежду си

Производителите и търговските вериги стопили недоверието помежду си

Постановлението вероятно ще продължи и след Нова година, прогнозира Гърневски

Караколев обясни, че това, че едно сирене е направено в България, не означава, ще суровината е българска. Същият проблем има и с агнешкото. Караколев не вярва, че ще има промяна в цените за потребителите. Той очаква Народното събрание да се намеси и да ограничи надценките върху продуктите. Симеон Караколев иска постановлението на Министерски съвет за родна продукция в търговските вериги да продължи да действа за постоянно, а не само до края на годината.

БАБХ публикува списък на български производители за онлайн търговия

БАБХ публикува списък на български производители за онлайн търговия

Обявени са координати и условия за включване в списъка

Малинопроизводителите и производителите на ягоди искат да са в добри отношения с търговските вериги. Божидар Петков иска българската продукция да е с приоритет. Реакцията на търговските вериги е изненадала малино и ягодопроизводителите. По думите на Петков веригите реагирали арогантно. Не министърът искал промяната за българската продукция в магазините, а самите родни производители, по думите му.

Вносът на гръцки ягоди в момента е проблем за родните производители. Затова Петков иска свободен внос да има само, когато у нас липсва родно производство. Производителите искат забрана за внос на продукти от трети страни или поне той да бъде ограничен.

Петков се опасява, че умишлено веригите ще завишат цените на българските стоки, а ще намалят стойността на вносната.

Производителите считат, че защитата на родното от МЗХ пак не е достатъчна

Производителите считат, че защитата на родното от МЗХ пак не е достатъчна

Те изброяват някои от проблемите