Декларация до премиера, финансовия и транспортния министър написаха от КТ "Подкрепа". В нея изразяват безпокойството си по отношение на концесията на летище "София".

Обявиха процедура за 35-годишна концесия на летище София

Обявиха процедура за 35-годишна концесия на летище София

Фирмата, която спечели, трябва да гарантира сигурността на аеродрума

Според тях е налице корупционна схема за източване на средства от държавното предприятие Летище София.

Летище "София" е печелившо, защо се дава на концесия, пита БСП

Летище "София" е печелившо, защо се дава на концесия, пита БСП

Настояват летището да остане държавно

В качеството ви на наши министри, отговорни за състоянието на държавата, в частност на Летище София, ви призоваваме да преразгледате анализите, довели до решението за отдаването му на концесия, се казва в откритото писмо.

Кабинетът реши да даде на концесия летище София, БДЖ чака парите
Обновена

Кабинетът реши да даде на концесия летище София, БДЖ чака парите

Очакваният нетен приход за държавата е от 1,2 млрд. лева

"По наши разчети финансовите резултати на Летище София за 2015 г. значително превишават официално обявените прогнозни резултати от приходите по време на концесия. По изнесените данни в концесионните документи очакваният общ приход за 35 години за Летище София е 2 675 876 хил. лева, което не съответства на 5 405 155 хил. лв., които биха се получили при сегашните финансови резултати за 35 години без концесия", мотивират се от синдикалната организация.

За 35 годишна концесия в София очакват милион и половина лева
Обновена

За 35 годишна концесия в София очакват милион и половина лева

Правителството одобри четири концесионни договора

"Коментарите за разликата от 2 700 000 хил. лева ги оставяме на вас. При заложени инвестиции в размер не по-малко на 306 545 000 лева за срока на концесията за развитие и реконструкция на Летище София, най-отговорно Ви заявяваме, че при сегашните финансови показатели държавното предприятие ще вложи не по-малко от 420 000 000 лв. Вноските в НОИ и НАП за периода на концесията възлизат на над 590 000 000 лв.  Да не говорим за чистата печалба, която ще излезе на 1 365 хил. лв. Всички тези  показатели са на база 2015 г. без никакъв растеж", представят разчетите си транспортните експерти.

Правителството отдава на концесия летището в Пловдив

Правителството отдава на концесия летището в Пловдив

Срокът е 35 години, условията са приемливи, обяви министър Московски

Пред БНР специалисти от сферата на транспорта представиха опасенията си, че тази концесия ще ощети българското общество. Досега аз не съм видяла една успешна концесия, която да е донесла ползи на обществото и държавата, коментира в предаването Цветанка Георгиева – федерален секретар за сектор "Гражданска авиация".

Синдикатите са притеснени и за работните места на служителите на летището.

"Летище „София“ е едно печелившо дружество, с добра печалба. Държавата прибира всичко, което печели летището, то не отива в частни ръце. Настроението на моите колеги е за протести. Те не са съгласни с лека ръка летището да бъде дадено на концесия", допълни Цветанка Георгиева.