На 22 май в София ще бъде учредена Българска индустриална камара (БИК).

Това съобщи председателят на Инициативния комитет на БИК Христо Ковачки, който е и неформален лидер на партия „Лидер", цитиран от Днес+.

Българска индустриална камара е нова икономическа структура, която ще предложи конкретни мерки за справяне с икономическата криза, каза още Ковачки.

Най-късно до седмица след учредяването ръководството на БИК ще внесе в Министерски съвет конкретни предложения за справяне с икономическата криза в страната.

Според Ковачки истинското ниво на безработицата не е 8 процента, а 15%, а до края на годината ще е поне 20%.

Той допълни, че взетите досега мерки от страна на правителството във връзка с кризата са неадекватни.

По думите му икономиката ни се намира в рецесия, а единственият все още добре работещ отрасъл е хранително-вкусовата промишленост. От друга страна покупателната способност на хората намалява все повече и повече.

Ковачки допълни, че основните правила за справяне с кризата са намаляване на всички разходи и обезпечаване на свободен капитал, с който да се работи в кризисни ситуации.

Очаква се в новата структура да се включат близо 4000 фирми от цялата страна. В момента Инициативният комитет провежда срещи с бизнеса в различни градове на България.

В БИК могат да членуват както физически лица, така и стопански структури. Членският внос в новата икономическа група ще бъде 200 лева годишно.