Работниците от "Кремиковци" са се опитали да се съберат за поредния се протест тази сутрин пред административната сграда на комбината. Полиция и жандармерия обаче не допусна автобусите им да стигнат до централния вход на Кремиковци, съобщи БНТ. Те са били пренасочвани към един от другите входове.

В момента ръководствата на синдикатите се събират, за да решат как ще продължат с протестите. Работниците настояват да им бъдат изплатени заплатите.

Припомняме, в петък на обяд доставките на газ за комбината окончателно бяха спрени. Операцията изпрати в историята Коксохимическия завод на "Кремиковци". Според синдика Цветан Банков спирането на коксохима не означава край на "Кремиковци", защото другите производства могат да продължат да работят. Очакват се обаче сериозни съкращения.

Кога работниците ще получат неизплатените си заплати оттук нататък зависи от кредитиорите и оздравителната програма, която тепърва ще бъде изготвена. До десет дни се очаква да бъде одобрен такъв оздравителен план за комбината. Но според най-черния сценарий, дори той да бъде приложен 2/3 от металузите ще останат без работа.

Междувременно стана ясно, че пред Кремиковци има нов проблем - Националната електрическа компания заплашва да спре тока на комбината, заради неизплатени дългове.