Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова българите да се ваксинират по-активно. Пред БНР тя категорично заяви, че в държавите с висок процент на ваксинирано население икономиките се възстановяват по-бързо.

Георгиева изрази притеснение относно факта, че у нас едва 20% от населението е имунизирано срещу коронавирус.

По нейни думи в България има по-малко активна кампания за ваксинирането и същевременно огромна дезинформация.

Тя посочи, че като цяло неравномерната ваксинация в държавите поставя под риск по-бързото преодоляване на последиците от пандемията.

Георгиева обясни, че рискът идва от това, че здравната система на една страна не може да се справя с равнището на заболелите.

Кристалина Георгиева: Световната икономика се възстановява по-бързо от очакваното

Кристалина Георгиева: Световната икономика се възстановява по-бързо от очакваното

Мощният растеж в САЩ влияе добре на света…

"Ние целим здравната система да може във всеки един момент да работи нормално, за да няма паника и за да не се налагат ограничителни мерки, да не стопираме икономиката. Защото не може до безкрай да се наливат помощи, трябва да вдигнем на крака икономиката, а за да я вдигнем, трябва да преодолеем здравната криза", подчерта шефът на МВФ.

По нейни думи покачващата се инфлация е преходна и засега не буди сериозно притеснение.

Тя обясни, че централните банки имат инструментариум, с който да овладеят покачващите се цени, ако процесът излезе от здравословния темп, и той се крие основно във възможността за покачване на лихвените равнища. Това от своя страна обаче поставя въпроса за цената на държавния дълг навсякъде по света.

Георгиева предупреди, че ако има покачване на лихвите, което се случва по-бързо, отколкото сега се предвижда, това може да доведе до сериозно дългово напрежение в развиващите се страни и в тези с нови пазарни икономики.

МВФ вижда "висока степен на несигурност" в глобалните перспективи

МВФ вижда "висока степен на несигурност" в глобалните перспективи

Кристалина Георгиева очаква ново разпределение на валутата на МВФ - СПТ