Излизаме от кризата най-рано след две-три години. Това прогнозира министърът на финансите Пламен Орешарски, цитиран от радио Пловдив.

Според него отрицателния икономически растеж ще продължи и през следващите месеци като се очаква и спад на приходите в бюджета. В момента те са 8% по-малко от същия период на 2008 година, а спадът на БВП за първото тримесечие е 3,5%.

Според Орешарки обаче това не е чак толкова лошо,  защото в останалите европейски страни средно спадът на икономиката е над 4 %.

„Ситуацията в страната е тежка, но в контекста на глобалните тенденции ние все още сме на сравнително по-добро положение. Правим всичко възможно да смекчим последиците, защото е нереалистично говоренето, че те могат да се избегнат. Светът навлиза в рецесия, а България я очаква средносрочен период на трудности, обясни Пламен Орешарски.

Той допълни, че ако се запазят тези показатели няма да се наложи актуализация на бюджета. Припомняме, за такава настояват, както от ГЕРБ, така и от Синята коалиция.

На въпрос дали пенсиите ще бъдат увеличени от първи юли, финансовият министър отговори, с думите „всичко което е планувано и записано в закона ще бъде изпълнено, ако междувременно не се промени.

Относно плануваното увеличение на заплатите в бюджетния сектор, той каза, че това ще бъде тема на дискусия през юни.

В Пловдив министърът получи почетния знак на Медицинския университет за приноса му в финансирането и изграждането на новата сграда на факултета по дентална медицина.