Действията на производителите на слънчоглед са допринесли за рязкото повишаване на цената на олиото в началото на март 2022 г., съобщи Money, като се позовава на секторния анализ, приет от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Данните показват, че за 2022 г. приходите на производителите на маслодаен слънчоглед растат по-бързо от обема на добивите. Според КЗК от тези данни може да се направи предположение, че този ръст в приходите се дължи на задържане на продукция в складове за съхранение с цел същата да бъде реализирана на по-късен етап, когато са по-високи цени на суровината.

Нещо повече, през изследвания период експортните цени на пшеницата рядко надхвърлят средните в Европа, докато през същият период слънчогледът е по-скъп от средното в ЕС.

След като през март 2022 г. маслодайният слънчоглед поскъпна с 40%, това повлия и на цената на олиото и на дребно, и на едро. Дори когато на някои места изкупните цени на слънчогледа започват да намаляват, цената на олиото продължи да е висока.

Производителите на олио също са на мнение, че производителите на маслодайния слънчоглед нарочно не искат да продават продукцията, за да я задържат в складове и да я продадат на по-високи цени. Това спекулативно покачване на цените се наблюдава най-вече през 2021 г. и 2022 г.

КЗК препоръчва засилен мониторинг на пазара на зърно. Липсата на такъв създава условия за изкривяване на пазара и изкуственото завишаване на цените.

КЗК наблюдава пазара и ще даде експертиза за намаляване на цените на храните

КЗК наблюдава пазара и ще даде експертиза за намаляване на цените на храните

Комисията се разтревожи от медийните изявления по неин адрес преди местните избори